EL TAULER CATALÀ

El Parlament reivindica aquest dimecres que Puigdemont, Sànchez i Turull puguin ser investits

JxCat, ERC i la CUP aprovaran dues propostes de resolució que en cap cas serviran per desencallar la legislatura

Ciutadans demanarà la dimissió de Torrent

42648613 60

42648613 60

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Parlament de Catalunya aprovarà aquest dimecres dues propostes de resolució de JxCat, ERC i la CUP en què es reivindica el dret de Carles Puigdemont, Jordi Sànchez i Jordi Turull (JxCat) a ser investits president de la Generalitat malgrat la seva situació actual (tots tres són a la presó).

Amb els documents que s'aprovaran, la Cambra es comprometrà "a adoptar totes les mesures necessàries per garantir" que Puigdemont, Sànchez i Turull puguin exercir els seus drets polítics, incloent-hi poder sotmetre's en el futur a un debat d'investidura.

Els tres grups independentistes van presentar aquestes resolucions i van forçar la celebració del ple després de la detenció de Puigdemont a Alemanya i per alertar de la situació "excepcional" que es viu al Parlament perquè no pot investir el candidat que estima oportú.

Tirarà endavant

La resolució tirarà endavant sense dificultats, ja que JxCat, ERC i la CUP sumen els 68 vots exactes que es necessiten, però no servirà per desencallar la legislatura a Catalunya ja que les propostes de resolució en cap cas equivalen a la celebració d'un debat d'investidura.

Fins ara la Cambra ha intentat investir els tres candidats sense cap resultat: els debats de Puigdemont i Sànchez es van retirar davant els obstacles judicials, mentre que del de Turull només se'n va poder celebrar la primera sessió, ja que a la segona ja tornava a ser a la presó.

Sense candidat

La indignació que va suscitar en el sobiranisme la detenció de Puigdemont va servir perquè JxCat i la CUP tornessin a plantejar investir l'expresident malgrat que podria suposar incórrer en desobediència davant el Tribunal Constitucional, però la proposta no s'ha tramitat formalment.

En paral·lel, Jordi Sànchez també manté viva la seva intenció de ser candidat després que el Comitè de Drets Humans de l'ONU va admetre a tràmit una demanda seva i va dictar mesures cautelars que insten Espanya a fer tot el possible perquè no es vulnerin els seus drets polítics.

L'opció de Jordi Turull sembla ara la més llunyana pel seu empresonament recent, i hi hauria una quarta possibilitat que seria que JxCat proposés un candidat sense comptes pendents amb la justícia, cosa que aplanaria el camí a la seva investidura almenys pel fet que la justícia no hi posaria obstacles.

Presos sobiranistes

El Parlament també aprovarà, a través de la mateixa resolució de JxCat, ERC i la CUP i d'una altra dels Comuns, reclamar l'"alliberament immediat" dels líders sobiranistes que estan empresonats i criticarà la presó preventiva a què estan sotmesos.

En aquest mateix ple també es debatrà una proposta de resolució del PSC en què defensa el diàleg polític com a mecanisme per abordar el conflicte a Catalunya i també l'imprescindible "respecte a la legalitat i als mecanismes de reforma de la llei".

A més, se sotmetrà a debat una proposta de resolució de Cs en què es reclama la dimissió del president de la Cambra, Roger Torrent, per exercir el seu càrrec "de manera tendenciosa" a favor dels partits independentistes del Parlament.

Notícies relacionades

El PP no ha presentat cap proposta de resolució pròpia, però vol esmenar la de Cs perquè la Cambra catalana condemni "la violència dels radicals independentistes" arran de la detenció diumenge de l'expresident Puigdemont.

Informe del Síndic

A part del debat i la votació de propostes de resolució, també se celebrarà la compareixença davant el ple del Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, que presentarà l'informe sobre el referèndum de l'1 d'octubre i les càrregues policials que hi va haver.