EUROORDRE D'ARREST

El jutge decreta llibertat amb mesures cautelars per a Clara Ponsatí

L'exconsellera s'entrega a la policia i nega davant el jutge els delictes imputats

Amb el passaport retirat, està citada el 12 d'abril a la vista sobre la seva extradició

Ponsatí s’ha entregat avui en una comissaria d’Edimburg, on ha sigut detinguda per respondre a l’ordre europea remesa per la Justícia espanyola. / EFE VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després d'entregar-se a la policia escocesa en compliment de l'euroordre de detenció emesa divendres pel Tribunal Suprem (TS) i declarar davant el jutge a Edimburg, l'exconsellera Clara Ponsatí ha quedat aquest dimecres en llibertat amb mesures cautelars. Amb el passaport retirat, ara està a l'espera de la vista sobre la seva extradició, fixada per al 12 d'abril. L'extitular d'Ensenyament ha rebutjat en la compareixença haver comès delictes de rebel·lió i malversació i ha atribuït a aquestes acusacions "una motivació política" que ha titllat de "grotesca distorsió de la realitat".

Així ho ha explicat l'advocat de Ponsatí, Aamer Anwar, al sortir de la vista al Jutjat de Primera Instància d'Edimburg. Segons ha apuntat als periodistes, l'exconsellera ha defensat que la "brutal violència" de l'1-O "ha estat responsabilitat de la policia espanyola" i que la població catalana únicament "volia expressar el dret democràtic per decidir el seu destí". L'exconsellera creu que a Espanya no hi tindria un judici just, ha remarcat el lletrat, i confia, en canvi, en la independència del sistema judicial escocès. 

A través de Twitter, Ponsatí ha sol·licitat ajuda econòmica per poder pagar les despeses de la defensa i en tan sols unes tres hores i mitja ha superat les 100.000 lliures esterlines. El missatge a la xarxa social remet a una pàgina web per recollir els fons en què l'exconsellera reclama "suport urgent" contra una "persecució política" i un "atemptat sistemàtic" que intenta "criminalitzar" l'independentisme.

Diumenge passat, la policia escocesa va informar que s'havia posat en contacte amb l'advocat de Ponsatí per detenir-la en virtut de l'euroordre rebuda. En un apunt en el seu perfil de Twitter, Anwar va afirmar: "Com que Carles Puigdemont està sota custòdia alemanya, estem ultimant l'estratègia davant els tribunals escocesos per lluitar contra els intents d'extradició de Clara Ponsatí".

Esgotar totes les vies

La consellera cessada, que va fugir fa cinc mesos a Bèlgica amb l'expresident de la Generalitat i els exconsellers Toni ComínMeritxell Serret i Lluís Puig, va anunciar el passat dia 10 que tornava al Regne Unit per reincorporar-se com a professora a la Universitat de St Andrews, de la qual el seu advocat és rector. Aquest últim ha dit que la seva clienta està disposada a esgotar totes les instàncies judicials que siguin necessàries per impedir ser entregada a Espanya.

Notícies relacionades

Després de la declaració davant els mitjans, Ponsatí s'ha acostat a les desenes de persones congregades davant del tribunal, algunes d'elles amb estelades i pancartes, per agrair-los el suport. El seu advocat ha subratllat que l'exconsellera rep amb satisfacció el recolzament del Govern escocès de la nacionalista Nicola Sturgeon, que sempre ha sigut, ha dit, "un veritable amic de Catalunya en els moments més difícils". Sturgeon ha declarat que defensa el "dret de Catalunya a decidir el seu propi futur", tot i recalcar que no pot interferir en les decisions judicials.

Portada a 'The National'

El diari escocès 'The National' va dedicar aquest dimarts la portada a l'exconsellera titulant: "Els escocesos defensen la professora catalana". El rotatiu subratllava que la universitat en què treballa Ponsatí s'ha mobilitzat i ha sortit als carrers per protestar contra l'euroordre de detenció sol·licitada pel jutge del Suprem Pablo Llarena. La Universitat de Saint Andrews ha lamentat que a la seva professora se l'estigui "assenyalant per les seves creences polítiques" , i s'ha mostrat contrària a les actuacions de la justícia espanyola.