Turull oblida la república en una investidura fallida per endavant

El 'no' de la CUP i la seva situació judicial condicionen el discurs del candidat

Ofereix diàleg al Govern central i al Rei i no al·ludeix a la multiconsulta ni al "procés constituent"

zentauroepp42616766 barcelona 22 03 2018 politica sesi n de investidura en el pa180322172725

zentauroepp42616766 barcelona 22 03 2018 politica sesi n de investidura en el pa180322172725 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

Jordi Turull ha obert el debat d'investidura sabent que no sortiria del Parlament sent president de la Generalitat, i això ha condicionat sens dubte el seu discurs. Com que la CUP ja havia dit que no li donaria els seus vots, l'aspirant de Junts per Catalunya -el primer que arriba a dirigir-se a l'hemicicle, després de les renúncies de Carles Puigdemont i Jordi Sànchez- no ha fet cap al·lusió a la república, ni ha recorregut a cap esquer que pogués atraure els antisistema.

Durant una hora, i conscient que la seva sort ja estava decidida, Turull ha fet un discurs taciturn i atropellat: ha costat entendre'l en molts moments. Només al principi i al final, quan ha recordat la votació de l'1 d'octubre, el candidat s'ha elevat i s'ha apartat de la prosa funcionarial i ha mostrat una mica de passió.

També ha degut influir en el discurs, com subratllaven als passadissos diputats independentistes, el fet que Turull és un dels sis parlamentaris catalans que demà han de comparèixer davant el Tribunal Suprem, que podria comunicar-los que han de tornar a la presó pel seu paper durant els últims mesos del procés. "Demà al matí tenim una cita, no cal que els recordi on", ha dit durant el discurs.

Un "ànima en pena"

La part en què ha justificat per què ha acceptat presentar-se a la investidura també s'ha apartat del to monòton general. Turull ha dit que hauria pogut viure més tranquil sense fer-ho, però que, "davant aquest dilema", s'hauria convertit "en una ànima en pena" que no podria "mirar als ulls" les seves filles. "Prefereixo ser víctima d'injustícies que desentendre'm d'un moment com l'actual", ha afirmat.

Pel que fa al referèndum, el candidat ha criticat l'"ús de la força contra ciutadans indefensos", i la "repressió" que segons ell ha exercit l'Estat tant durant la jornada de l'1 d'octubre com en els mesos posteriors. Després de subratllar la victòria dels partits independentistes en les últimes eleccions, ha afegit: "Aquesta legislatura neix amb els deures fets d'haver frustrat la por i les amenaces. Hem guanyat a les urnes, com sempre. I ara hem de ser dignes".

Però, conscient que aquesta apel·lació a apartar les "urpes" de l'article 155 de Catalunya -i per tant amb el control de Madrid sobre la Generalitat- no seria suficient per convèncer la CUP, Turull no ha anat més enllà. En la part central de la seva al·locució, que ha dedicat a desgranar l'acord subscrit entre JxCat i ERC com a guia del pròxim Govern, s'ha centrat en els aspectes de gestió -al·lusions genèriques al dret a la vivenda, a l'accés a la cultura, a la necessitat de buscar la prosperitat econòmica...- i ha oblidat els punts més polèmics, que els partits majoritaris van posar per escrit precisament per mirar d'atraure els antisistema.

Notícies relacionades

No hi ha hagut, per exemple, mencions a la multiconsulta del final del mandat, a l'elaboració d'un esbós de constitució o al "procés constituent". En canvi, Turull sí que ha ofert "diàleg" en diverses ocasions, tant a la Moncloa com al Rei: "Per nosaltres no quedarà. Tindrem la mà estesa si hi ha la més mínima opció d'obtenir resposta del cap de l'Estat o del Govern".

Tres mesos després de les eleccions, per fi un candidat a la investidura ha pogut pronunciar el seu discurs al Parlament. Però ho ha fet molt condicionat per les circumstàncies, la de la seva segura derrota i la de la seva situació judicial. Turull, seguidor de l'Espanyol, ha afrontat el debat com el seu equip en els partits en la recta final de les lligues, quan ja no s'hi juga res.