INVESTIDURA

La CUP bloqueja la investidura i dona per tancat el procés

Els anticapitalistes trenquen aliances: "Passem a l'oposició per combatre l'Estat i l'autonomisme"

Justifiquen la seva abstenció criticant que no es pot "fer política a cop de citació del jutge Llarena"

zentauroepp42611609 els quatre diputats de la cup entrant als despatxos del parl180322112359

zentauroepp42611609 els quatre diputats de la cup entrant als despatxos del parl180322112359 / Rafa Garrido

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué

Se sabien indispensables però no per això pensaven recular. Els militants de la CUP hant ratificat les seves quatre abstencions a un candidat suplent de Carles Puigdemont i no s'han doblegat davant la situació processal del nou postulant, Jordi Turull, que necessitava el suport de dos cupaires per ser coronat com a nou president de la Generalitat.

Els anticapitalistes han defensat a capa i espasa que la proposta dels postconvergents, acordada amb ERC, "no avança en la construcció de mesures republicanes ni socials", tot i "haver-ho intentat sense èxit". 

L'encarregat de llançar dards contra els seus socis independentistes ha estat Carles Riera, que ha retret que hagin dedicat tres mesos a "vacil·lacions, càlculs i lluites partidistes". "No serem còmplices d'una política autonomista", ha etzibat, i ha donat per tancat "el procés i, amb ell, les seves aliances": "Passem humilment a l'oposició per combatre l'Estat, la dictadura i l'autonomisme", cosa que no ha agradat a Turull i li ha demanat "perseverança" per trobar la "unitat que demana la gent".

Però els cupaires es neguen a "fer política a cop de citació del jutge Llarena": "Investim Puigdemont, no acatem l'Estat", els ha emplaçat Riera, després d'esfilagarsar el seu cop de porta a la candidatura del diputat de JxCat, a qui ha acusat de pronunciar un discurs més propi d'"un candidat del PDECat" que d'un "republicà".

A tot o res

La CUP ha jugat a tot o res. En el document que ha valorat la militància i al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, els cupaires han blindat el seu vot en bloc en una reunió celebrada a contrarellotge, només dues hores abans del ple.

Notícies relacionades

Els anticapitalistes no obliden que el postulant a president era la mà dreta d'Artur Mas al Govern que va forçar les retallades en educació i sanitat, i han destacat que va recolzar públicament els acusats pel 'cas 3%' i que "no se'n retracta".

Així mateix, han reiterat que la proposta que els han fet arribar és la mateixa que van rebutjar i s'han escudar que ni la Mesa ni el Parlament "han mostrat voluntat de ruptura" per tirar endavant la "república catalana".