INVESTIDURA

Riera suggereix que la CUP mantindrà la seva abstenció si no s'acorda un programa de govern "republicà"

El diputat anticapitalista critica la "pressa" de Torrent per convocar el ple perquè posa en marxa el termini de dos mesos per formar govern

zentauroepp42611609 els quatre diputats de la cup entrant als despatxos del parl180322112359

zentauroepp42611609 els quatre diputats de la cup entrant als despatxos del parl180322112359 / Rafa Garrido

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El diputat de la CUP Carles Riera ha indicat aquest dijous que si a la reunió que la seva formació manté amb Junts per Catalunya (JxCat) i ERC aquest matí al Parlament no s'avança cap a un programa de govern "republicà" difícilment el consell polític del partit canviarà el seu posicionament. És a dir, que es mantindran en l'abstenció, i per tant Jordi Turull no aconseguirà ser investit president en la primera votació, per a la qual necessita majoria absoluta.

"Si arribem a un acord nítidament republicà i a la decisió de no seguir reculant davant els tribunals i la repressió de l'Estat, serà molt més fàcil que el consell polític pugui modificar la seva posició", ha manifestat Riera en declaracions a TV-3.

La CUP decidirà si vota favorablement Turull com a candidat a la presidència de la Generalitat en una reunió del seu consell polític que se celebrarà aquest mateix dijous a les 15 hores, dues hores abans de l'inici del ple, de manera que es manté el suspens fins al final.

Així, Riera ha assegurat que "la posició de la CUP segueix sent la de les quatre abstencions" i ha dit que així l'hi va traslladar al president del Parlament, Roger Torrent, quan aquest li va comunicar que avui se celebrarà el ple de l'investidura del candidat de Junts per Catalunya.

Ha assenyalat, amb relació a les reunions mantingudes ahir amb els altres dos grups independentistes, que "els avanços (en les negociacions) són escassos", encara que "s'ha reobert una porta" i "és significatiu que el diàleg s'hagi reprès".

"Context excepcional"

D'aquesta forma, ha detallat que el consell polític dels anticapitalistes no se celebra perquè hi hagi ara sobre la taula una nova proposta de JxCat i ERC, sinó que es reuneix pel "context excepcional" que suposa la possibilitat que Turull sigui inhabilitat si se li imputa el delicte de rebel·lió en la visteta prevista aquest divendres pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena.

Notícies relacionades

Riera ha reiterat que el candidat pel qual la CUP votaria favorablement és el president cessat i líder de JxCat, Carles Puigdemont, ja que la seva investidura implicaria "desobeir" l'Estat.

Ha lamentat així la decisió "ni prudent ni encertada" de Torrent de convocar el ple avui sense estar garantida la investidura de Turull, ja que d'aquesta manera comença a córrer el termini de dos mesos per formar Govern, i si es vol "fer república", ha assenyalat, "es necessita temps". "¿A què treu cap convocar un ple amb tanta pressa?", s'ha preguntat.