Diverses persones contràries a la independència increpen Puigdemont en un col·loqui a Ginebra

L'expresident defensa el dret a l'autodeterminació en un tens debat

Carles Puigdemont ha sigut increpat durant la seva conferència a Ginebra / LAURA POUS (ACN)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L'expresident Carles Puigdemont ha protagonitzat un tens debat aquest dimecres a Ginebra quan diversos assistents a la seva conferència a la Maison de la Paix de l'Institut d'Estudis Internacionals i Desenvolupament l'han increpat i han interromput les seves respostes, segons informa l'Agència Catalana de Notícies (ACN).

El col·loqui, moderat per la periodista de la BBC Imogen Foulkes i que versava sobre el secessionisme, el dret a l'autodeterminació i el futur d'Europa, ha reunit unes 550 persones (s'hi havien apuntat més de 700, i per tant unes 200 no hi han pogut entrar) i ha sigut l'últim acte públic de l'expresident a la ciutat Suïssa abans de marxar demà dijous a Finlàndia.

Alguns dels assistents crítics amb Puigdemont han arribat a llançar crits, han assegurat que a l'escola catalana no s'aprèn castellà, han carregat contra el referèndum de l'1-O i han defensat la idea de Tabàrnia. Davant aquestes increpacions, Puigdemont ha defensat el dret dels catalans a votar i decidir el seu futur, el model de l'escola catalana i ha criticat la "repressió" de l'Estat.

¿Temes tabú?

"¿Podem posar-nos d'acord en com resoldre les grans diferències?", ha preguntat el líder de Junts per Catalunya, alhora que ha defensat que el problema no és que hi hagi "diferències" d'opinió entre els ciutadans, sinó que no es puguin resoldre democràticament. "¿Per por de provocar divisions no podem parlar de temes delicats amb la població? ¿Hi ha temes tabú? La unitat d'Espanya és més important que l'exercici de la democràcia", ha dit.

Puigdemont ha acabat defensant la república catalana: "¿Està prohibit votar? ¡Està prohibit votar, d'acord! Per això ens en volem anar i fer una república", ha afegit.

Notícies relacionades

El debat ha arribat en alguns moments a ser tan intens que ha obligat la moderadora a intervenir per demanar als assistents que deixessin parlar Puigdemont i en un dels casos ha avisat que els crits no eren "el tipus de debat" que volien promoure a la Maison de la Paix. "¡Deixi de cridar!", ha arribat a dir Foulkes a un dels homes que han increpat l'expresident.

Reunió amb Gabriel

En paral·lel, Puigdemont i l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel es van reunir dimarts a Ginebra, oficialment, per "compartir anàlisis i propostes per conjugar esforços en la internacionalització del cas català".