MANIFESTACIÓ A BARCELONA

SCC exigeix al carrer que el nou Govern se cenyeixi a la legalitat

Cs, el PSC i el PP es bolquen de ple en la marxa i desembarquen la seva plana major a la capital catalana

Manuel Valls demana que "se surti de les trinxeres" i insisteix que "canviar les fronteres d'Europa és guerra"

Societat Civil Catalana crida a recuperar el seny amb una gran marxa a Barcelona. / ATLAS

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué

No ha pogut ser un "cap de setmana constitucionalista" com el que auguraven. Societat Civil Catalana (SCC) va suspendre aquest dissabte la seva primera manifestació pels carrers de Madrid a causa del "mal temps", però ha aconseguit exhibir múscul a la capital catalana perquè el nou Govern no descarrili i se cenyeixi a la "legalitat".

Sota el lema Ara més que mai, seny,Ara més que mai, seny la manifestació ha marxat pels mateixos carrers en què l'ANC va demanar diumenge passat que els partits independentistes forgin un Executiu decidit a "activar la república". Del passeig de Colom fins a l'avinguda del Marquès de l'Argentera, els 7.000 assistents, segons la Guàrdia Urbana (200.000 segons els convocants), han lluït banderes espanyoles, senyeres i el seu cor dividit entre aquestes dues insígnies i l'europea. 

Valls, el gran orador

Ciutadans, el PP i el PSC s'han bolcat de ple en la marxa amb el desembarcament de la seva plana major. El delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo; la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat; el líder dels taronges, Albert Rivera, i el dels socialistes, Miquel Iceta, han flanquejat al gran fitxatge per a l'ocasió, l'ex primer ministre francès Manuel Valls, que ja va aterrar a Barcelona per recolzar els constitucionalistes durant la campanya electoral del 21-D.

Valls, nascut al barri d'Horta de Barcelona, ha assegurat que el projecte independentista "ha fracassat", i ha dit que "canviar les fronteres d'Europa és guerra", cosa que no pot permetre, a més de fer una crida a altres dirigents europeus perquè se sumin a evitar la secessió.

En el seu discurs ha recorregut a l'èpica per emfatitzar que "Europa s'ha de mantenir unida" i que ningú acceptarà una eventual Catalunya independent en el marc de la Unió Europea. "No vull que els catalans xiulin el que representa Espanya en moments tan difícils", ha assenyalat en al·lusió a la xiulada al Rei en la manifestació pels atemptats gihadistes de l'agost passat. "Catalans, sortiu de les trinxeres, parleu i construïu futur", ha emfatitzat, ovacionat pels assistents.

"Sobren insults, falten arguments"

Una altra de les estrelles de la convocatòria ha sigut l'actriu Rosa Maria Sardà. En la seva posada en escena ha exigit que els polítics "actuïn amb la raó i no amb les tripes" i ha insistit que "sobren insults i falten arguments". Davant l'atenta mirada de representants del Govern, ha carregat amb duresa contra la seva gestió del conflicte català. "Eficàcia és diàleg, fer política, escoltar i no parlar tant. Part del que passa a Catalunya és culpa seva, que deixin de jugar els d'aquí i els d'allà a veure quin partit és més inflexible. Ho estan fent fatal", ha dit.

Notícies relacionades

També s'ha deixat veure l'exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo, que ha exigit als partits independentistes el cessament de la seva "constant violació de l'ordenament democràtic" i s'ha dirigit explícitament a CDC per deixar anar: "Estem farts de ser governats per un partit delinqüent", i mostrar tot seguit la sentència del cas Palau a tots els congregats. També ha demanat que es deroguin les "lleis de desconnexió" que va aprovar el Parlament la legislatura passada i ha proposat una consulta pactada amb l'Estat per a una reforma constitucional sempre que els independentistes "renunciïn al seu projecte".

Els líders de Ciutadans, el PP i el PSC, han respost de manera unànime a la necessitat de formar un nou Govern. Iceta ha instat que s'acabi amb la "vigència del 155", mentre que la ministra Montserrat ha tret pit de la seva actuació que, al seu parer, "ha tornat la concòrdia i la llei a Catalunya". Rivera, per la seva part, els ha demanat que "deixin de pensar en els seus partits i que pensin més en Espanya", per modificar una llei electoral que veuen "injusta" i que els "impedeix tirar endavant un nou Executiu malgrat haver guanyat les eleccions".