POLÍTICA EXTERIOR

Rajoy no anirà a la cimera UE-Balcans si ha de coincidir amb el president de Kosovo

Méndez de Vigo recorda que Espanya no reconeix aquest país per haver fet "una declaració unilateral d'independència"

Fonts d'Exteriors consideren que es pot trobar una "estructura" de la reunió que faciliti la participació espanyola

zentauroepp42536715 madrid 16 03 2018 rueda de prensa posterior a la reuni n del180316142251

zentauroepp42536715 madrid 16 03 2018 rueda de prensa posterior a la reuni n del180316142251 / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El dia 17 de maig se celebrarà a Sofia (Bulgària) una cimera entre els socis de la Unió Europea i els països balcànics (Sèrbia, Montenegro, Albània, Macedònia, Bòsnia i Kosovo). El Govern espanyol encara no hi ha confirmat la seva assistència, perquè està pendent de saber l'"estructura" de la reunió per decidir-ho. "Espanya no estarà en una cimera amb Kosovo, perquè no el reconeixem i llavors no podem donar-li l'entitat de país", sentencien fonts de la Moncloa. 

Notícies relacionades

L'Executiu no va reconèixer el 2008 la independència de l'antiga província sèrbia, per por que es pugui entendre com un antecedent davant el sobiranisme català i basc. Aquell any governava el PSOE, però en aquesta qüestió va comptar amb el suport total del PP, que ha mantingut la mateixa posició fins ara. "No reconeixem Kosovo perquè va fer una declaració unilateral de la independència", ha dit el ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, quan se li ha plantejat l'assumpte a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. "No sabem com es desenvoluparà la reunió i per tant encara no ens hi podem pronunciar", ha afegit.

Fonts d'Exteriors apunten que l'Executiu confia que es trobi una "estructura" que faciliti la participació de Rajoy i d'altres països que tampoc reconeixen Kosovo (Grècia, Xipre, Romania i Eslovàquia). Una possibilitat seria que el president kosovar assistís a una part de la cimera i el dirigent espanyol a una altra.