ELECCIÓ INTERNA

Podem busca nou líder

Domènech ja prepara la seva candidatura per facilitar la confluència amb els comuns

El partit, dirigit per una gestora des de la dimissió de Fachin, convoca primàries per a l'abril

albano

albano

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Cinc mesos després de la dimissió d'Albano Dante FachinPodem Catalunya sabrà el nom del seu nou líder l'11 d'abril, després de celebrar entre el 5 i el 9 d'aquell mes una consulta per escollir nou secretari general, consell ciutadà català i comissió de garanties. Com ja va avançar al novembre aquest diari, Pablo Iglesias ha animat Xavier Domènech a presentar-s'hiPablo IglesiasXavier Domènech, en una jugada que permetria tenir sota control el feu català i facilitaria la confluència de la formació morada a Catalunya en Comú. El coordinador dels comuns, que fa mesos que valora la proposta, té fins al 14 de març per formalitzar la candidatura.  

El rum-rum de Domènech al capdavant de Podem sonava des de feia temps, però va cobrar força després de la (anhelada a Madrid) dimissió el novembre de Fachin. Ni els comuns ni Iglesias li van perdonar la frenada d'última hora, que va deixar Podem fora de l'estructura de Catalunya en Comú quan el podemista i Domènech ja havien segellat l'acord amb un petó al Congrés dels Diputats, al març. La negativa de Fachin a integrar-se en la plataforma va aixecar la ira del cap morat i en les eleccions del 21-D va ser necessària una coalició electoral muntada contra rellotge perquè liles i comuns poguessin concórrer-hi junts.

L'operació es va posar al damunt de la taula abans de la dimissió de Fachin i admet múltiples configuracions. La més evident és que Podem s'integri orgànicament a Catalunya en Comú, amb una consulta, opció que pren cos després que les bases moradas validessin anar al 21-D en coalició. Des de la gestora descarten un altre escenari, que després d'aquesta fusió la marca lila dilueixi la seva estructura al territori.

DIRECCIÓ INTERINA

Notícies relacionades

La formació morada està sota una gestora des del 9 de novembre passat, després que Fachin dimitís com a exsecretari general per discrepàncies amb la direcció estatal del partit. Fins ara Celia Cánovas, senadora molt crítica amb les gestió de Fachin, és l'única que s'ha postulat per al càrrec. Però, una vegada conegut el calendari de les primàries, s'espera que els pròxims dies comencin a saltar a l'arena la resta d'aspirants. Les candidatures hauran de reunir els avals fins al 7 de març i es podran inscriure en les primàries fins al dia 14.

Les llistes definitives es donaran a conèixer el 20 i entre el 5 i el 9 d'abril es produirà el termini de votacions tant telemàtiques com presencials. Durant el procés, es crearan els òrgans necessaris per vetllar per la neutralitat del procés formats per persones amb perfil tècnic i per membres de les diferents candidatures. Com va explicar aquest diari, les consultes de Podem a les bases no compten amb auditoria independent que verifiqui la neutralitat del procés i l'escrutini, després que la formació prescindís de les autoritats externes que supervisaven les votacions.