ESCRIT DES DE LA PRESÓ D'ESTREMERA

Junqueras: "Puc continuar sent útil"

El líder d'ERC envia una carta al secretari general de CCOO en què li demana ajuda per "cuidar la convivència"

ugtcatalunya

ugtcatalunya

2
Es llegeix en minuts
Antoni Fuentes
Antoni Fuentes

Periodista

ver +

El líder d'Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, assumeix les limitacions derivades del seu empresonament però, al mateix temps, considera que pot "continuar sent útil". Junqueras fa aquesta afirmació en una carta enviada al secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, en un intercanvi epistolar que va tenir lloc al gener.

Les cartes, a les quals ha tingut accés EL PERIÓDICO, estan escrites de pròpia mà pel dirigent sindical i el diputat electe d'ERC, que és a la presó d'Estremera des del dia 2 de novembre del 2017presó d'Estremera . La missiva de Junqueras va arribar a mans de Pacheco el 31 de gener i era la resposta a una carta que li va escriure el líder de CCOO una setmanes abans, a principis de gener.

En aquestes dates, i en ple estira-i-arronsa d'ERC i Junts per Catalunya per la investidura de Carles Puigdemont, Oriol Junqueras defensa el seu paper en la societat catalana encara que allunyat dels càrrecs públics i vinculat al seu partit. "Tinc la sensació -diu- que, encara que em mantinguin a la presó i que m'impedeixin ocupar càrrecs de tot tipus, jo puc continuar sent útil (a través d'ERC)".

Prioritats socials

A continuació, l'exvicepresident i exconseller d'Economia de la Generalitat manifesta el que considera com a prioritats socials per a les quals demana l'ajuda del secretari general de CCOO. "Vull ajudar a cuidar la convivència, el treball, l'economia, les escoles, les famílies. Si gent com tu i com jo ens ajudem, tenim moltes més possibilitats d'aconseguir-ho", afirma Junqueras a la carta.

El dirigent polític empresonat marca distàncies, sense esmentar-la directament, amb l'antiga Convergència, a l'escriure que "ERC és un partit de gent honrada (sense cap cas de corrupció), un partit generós, integrador de gent molt diversa que intenta representar de la millor manera possible la diversitat del país". Oriol Junqueras acaba la seva carta destacant la conveniència de seguir en contacte i de buscar "la manera de treballar junts" amb el "secretari general del primer sindicat del país".

Societat polaritzada en dos blocs

Notícies relacionades

En la carta enviada al dirigent polític, Javier Pacheco coincideix en la necessitat de "cuidar la convivència a Catalunya i portar una agenda social" mitjançant la recerca d'espais de diàleg i de cohesió social que parteixin de la base d'una interpretació adequada de la realitat política i social.

"Ara tenim una societat que s'ha expressat repetidament a les urnes i s'ha polaritzat en dos blocs pràcticament amb la mateixa representació en relació amb els temes nacionals. Els anhels polítics de cada bloc tenen un fort suport, però no el suficient per imposar-se a l'altre" sosté el líder de CCOO de Catalunya. Per això proposa a Junqueras la construcció d'"espais de convivència representats per la pluralitat i la transversalitat política" per reforçar la cohesió de Catalunya com "un sol poble", així com la lluita contra la desigualtat social i la precarietat laboral i l'impuls d'“un nou marc d'autogovern” per a Catalunya i "les condicions necessàries per garantir l'efectiu dret a decidir".