INVESTIGACIÓ JUDICIAL

Forn demana al Suprem que citi la cúpula dels Mossos

L'exconseller d'Interior sosté que les afirmacions realitzades pel coronel Pérez de los Cobos són "inexactes"

zentauroepp39880394 barcelona 31 08 2017 rueda de prensa de joaquim forn y josep180202134100

zentauroepp39880394 barcelona 31 08 2017 rueda de prensa de joaquim forn y josep180202134100 / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'exconseller d'Interior Joaquim Forn ha sol·licitat al jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, que l'investiga per presumpta rebel·lió, que citi a declarar la cúpula dels Mossos d'Esquadra, començant pel seu actual màxim responsable, Ferran López, per poder acreditar que "moltes de les afirmacions" efectuades per Diego Pérez de los Cobos, que va coordinar les actuacions policials durant el referèndum unilateral del 1-0, "són radicalment inexactes". Els alts comandaments proposats "van participar activament", segons l'ex alt càrrec de la Generalitat, en la coordinació i les reunions amb la resta de cossos policials.

Ferran López, a més, també va estar en el dispositiu desplegat el 20 de setembre de l'any passat a la Conselleria d'Economia, on es van concentrar una multitud de persones per protestar pel registre judicial que s'estava practicant en aquestes oficines.

L'1 de febrer, el coronel Pérez de los Cobos va declarar al Suprem que el dispositiu dels Mossos per al referèndum de l'1-O estava més pensat per facilitar la seva celebració que per complir les ordres judicials. El testimoni va afirmar que el dispositiu dissenyat per la policia autonòmica era "insuficient", perquè només havien previst enviar dos agents per cada col·legi, segons fonts presents en l'interrogatori.

Proves incriminatòries

Notícies relacionades

L'advocat Daniel Pérez-Esqué, que representa Forn, sosté en el seu escrit que el procés contra el cessat Govern català és "alimentat" fins ara "únicament" de diligències que "podien precedir-se de sentit incriminador", sense que se n'hagi acordat cap que tingui un resultat contrari", per exemple del que va ser major dels Mossos Josep Lluís Trapero.

En aquest mateix sentit, el lletrat sol·licita al jutge que requereixi a la seva homòloga a l'Audiència Nacional, Carmen Lamela, una còpia de la causa que instrueix per la suposada passivitat de la policia autonòmica durant el registre del 20 de setembre a la Conselleria d'Economia i en la jornada del referèndum unilateral. Segons ell, s'està produint una "greu disfunció processal" que està causant "indefensió", ja que els advocats personats al Suprem no poden participar en les declaracions que es realitzen a l'Audiència Nacional.