NEGOCIACIONS D'INVESTIDURA

Esquerra i JxCat ja negocien com rescabalar Puigdemont

Fonts de la negociació asseguren que no hi ha acord sobre el postulant a exercir la Presidència "real"

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els partits independentistes segueixen sense acord per desencallar la investidura a la Presidència de la Generalitat i forjar un nou Executiu després de les eleccions del 21-D. Les insistències de Junts per Catalunya (JxCat) per defensar públicament que el seu únic candidat és l'expresident Carles Puigdemont xoquen amb els plans d'ERC, que reitera que ha de proliferar la candidatura d'un diputat que no es vegi immers en polsos judicials amb l'Estat i que la seva eventual investidura no arrossegarà els membres de la Mesa davant un tribunal.

I no només això. Els republicans insten a formar un Govern "efectiu" que exerceixi les seves funcions des de Catalunya, cosa que relega inevitablement Puigdemont a una presa de possessió "simbòlica". Fonts coneixedores de la negociació asseguren que les formacions independentistes estudien com rescabalar Puigdemont. Una de les opcions amb què treballen és tirar endavant una resolució al Parlament, sense efectes jurídics, que permeti escenificar a Puigdemont el seu nou càrrec, una imatge que es podria complementar amb un acte a Brussel·les.

Notícies relacionades

Això sí, les mateixes fonts assenyalen que encara no hi ha acord sobre qui assumirà la Presidència "real" de la Generalitat, i tampoc sobre les estructures i funcions que tindria l'expresident des de la capital belga. Fonts d'ERC i de la CUP han negat que la portaveu de JxCat, Elsa Artadi, figuri com a candidata a dirigir el nou Executiu.

A l'espera de segellar un acord, els postconvergents insisteixen públicament que el seu candidat és Puigdemont, encara que el Tribunal Constitucional (TC) ja ha avisat que ho impugnaria. El seu últim pla per burlar el veto del TC passa per una reforma exprés de la llei de la presidència de la Generalitat per legalitzar una investidura a distància.