ENTREVISTA

Toni Castejón: "El dispositiu dels Mossos no estava preparat per impedir l'1-O"

El secretari general de l'SME també creu que qui va ordenar carregar contra els votants hauria d'haver sigut cessat

Castejón (47 anys) és mosso d'Esquadra des del 1997 i exerceix de sindicalista des del 2007

zentauroepp41861431 toni castejon180202170836

zentauroepp41861431 toni castejon180202170836 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

-Els atemptats a la Rambla el 17 d'agost, el referèndum per la independència l'1-O, l'aplicació de l'article 155… són temps convulsos per als Mossos d’Esquadra. ¿Han afectat en l'ànim dels policies? Els agents estan tocats. Aquest cos policial és com la societat catalana. Perquè els Mossos són el teu fill o el teu veí. Hi ha molts agents independentistes. Però n'hi ha altres que no ho són. Els segons han hagut d'estar més callats durant aquest temps. I, entre els primers, alguns han tingut comportaments polítics que els policies no haurien de tenir.

-¿Un mosso independentista hauria d'ocultar que ho és? Com a ciutadà té dret a fer el que vulgui. Però no hauria de fer-ho usant el nom de Mossos d’Esquadra. Al fer-ho ens utilitza políticament a tots, una cosa que han fet absolutament tots els partits polítics.

-¿Només us han utilitzat els polítics? No. També ens han utilitzat gairebé tots els sindicats del Cos Nacional de Policia (CNP). Va començar amb els atemptats del 17-A. Molts van tenir un atac de gelosia brutal per les felicitacions internacionals que van rebre els Mossos. Van començar a fer declaracions que qüestionaven durament, i sense cap fonament, la nostra actuació. Van ser atacs que es van intensificar amb l'embolic de la consulta de l'1-O. En realitat, la campanya per l'equiparació salarial dels agents espanyols amb les policies autonòmiques, demagògica en algunes reclamacions, es va activar llavors. 

"Alguns sindicats de la Policia Nacional ens van atacar perquè van tenir un atac de gelosia brutal després de les felicitacions del 17-A"

L''embolic' de l'1-O… Aquell dia els Mossos, Policia Nacional i la Guàrdia Civil van escriure, per raons diferents, un dia per oblidar.  

-¿Quines són aquestes raons? El dispositiu dels Mossos no estava preparat per impedir el referèndum. Amb els col·legis plens de gent era impossible actuar perquè era necessari obrir-se pas entre 300 persones. Durant aquell matí, sobre el terreny, va acabar passant de tot: hi va haver agents que van intentar passar entre la multitud per complir el mandat judicial de retirar les urnes. Però n'hi va haver altres que ni tan sols ho van intentar. I, per la seva part, qui va ordenar a la Policia Nacional i a la Guàrdia Civil carregar en aquelles condicions hauria d'haver presentat la dimissió l'endemà. A més, hi va haver actuacions individuals per part d'agents d'aquests dos cossos que van desenterrar la imatge dels 'grisos'. ¿Com es pot empènyer una dona per l'escala? Aquestes imatges es recordaran durant dècades.

-¿Les ferides entre cossos s'estan tancant? És complicat tancar-les del tot, però també necessari fer-ho com més aviat millor. Es van cometre errors per part de tots. Per exemple, als 'escraches' que hi va haver en hotels com el de Calella on dormien els antiavalots desplaçats des de la resta d'Espanya, els agents dels Mossos que estaven a la porta de l'hotel havien d'haver actuat per dissoldre'ls. Però el que va passar després, tampoc pot ser: aquells crits de "¡Que ens deixin actuar!" o aquells agents que van baixar de les habitacions i van decidir passar comptes per lliure corrent pels carrers de Calella… No són actituds professionals.  

-També hi ha hagut coses positives, els Mossos han rebut durant aquest període més aplaudiments que mai… Hi va haver dos tipus d'aplaudiments diferents. Un el que va venir després dels atemptats de Barcelona i Cambrils. Allò va ser un reconeixement i una connexió amb el ciutadà històrics. No havíem sentit mai una cosa així abans. Però els aplaudiments que rebíem per no haver actuat el dia del referèndum l'1-O, sincerament, hi va haver molts policies que no els comprenien. Com tampoc va ser fàcil encaixar els insults que ens arribaven des de ‘l'altra part’ de Catalunya.

"L'article 155 es va aplicar per acabar amb el major Trapero" 

Notícies relacionades

-¿Han notat molt el 155? Aquell article es va aplicar per acabar amb el major Trapero. Però el cert és que només va canviar això. No ho vam notar. La falta d'efectius i de material que pateix el cos era anterior al fet que el Ministeri d'Interior prengués el comandament. També és veritat que ara la situació s'ha agreujat, perquè tot està parat i això significa que les nostres reclamacions sindicals estan més lluny que mai d'atendre's.

-¿És justa la situació de Trapero? Trapero ha passat de ser venerat i el policia més famós a ser completament apartat de les seves funcions i afrontar una pena de presó de 15 anys per un delicte de sedició. Com a policia no era just el primer ni tampoc ho és el segon.