DOCUMENT

L'acord d'investidura frustrat de JxCat i ERC amb la CUP

Els grups van pactar impulsar un procés constituent després de la investidura de Puigdemont

zentauroepp41777300 graf6894  barcelona  25 01 2018   los diputados de erc  raul180202132756

zentauroepp41777300 graf6894 barcelona 25 01 2018 los diputados de erc raul180202132756 / Andreu Dalmau

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La CUP va llançar dijous una clara advertència a Junts per Catalunya i ERC: "Si algú es pensa que quan té un acord amb la CUP es pot fer enrere, que es prepari". La frase la va pronunciar el diputat Vidal Aragonés durant una entrevista a La Xarxa, en què també va emplaçar a reprendre la negociació a tres bandes interrompuda amb l'ajornament del ple d'investidura decretat pel president del Parlament, Roger Torrent. Un acord del qual avui han transcendit alguns detalls, com la intenció de les tres forces sobiranistes d'impulsar un procés constituent per materialitzar la república després de la investidura de Carles Puigdemont.

El document que havien de firmar JxCat, ERC i la CUP dimarts passat, avançat per eldiario.es, és un esborrany que els anticapitalistes van difondre a les seves bases. S'hi especifica que no és un pacte sobre el programa ni l'acció de govern, sinó l'exposició de les qüestions en què les tres formacions han arribat a un acord.

Notícies relacionades

El punt més important és el primer i es basa en l'"impuls del procés constituent", amb la creació d'una "assemblea constituent provisional" l'endemà de la formació del nou Govern i que estaria integrada pels diputats del Parlament i representants del món municipal. En paral·lel, s'articularia el "fòrum social constituent", compost per agents cívics i socials que s'encarregaria de "sistematitzar les propostes emanades de la participació popular i sotmetre-les a una consulta democràtica en forma de multireferèndum". El resultat de les urnes seria recollit com a "mandat vinculant" pel nou Parlament sorgit de les eleccions constituents.

Control d'infraestructures

Altres acords que inclou el document fan referència al control de les "infraestructures estratègiques", com Aigües Ter-Llobregat, la no renovació dels concerts a les escoles que segreguen per sexe, un pla de xoc contra la violència masclista i un altre contra la corrupció.