Cs endureix la seva posició i demana una presó permanent més severa

Esmena a la totalitat la seva derogació, després de la campanya del PP a favor de la figura penal

La formació liberal demana excloure de l'accés al tercer grau penitenciari els delictes més greus

GRAF5947 MADRID, 24/1/2018.- El presidente de Ciudadanos, Albert Rivera, durante su intervención en un desayuno informativo de la tribuna Fórum Europa. EFE/Paco Campos

GRAF5947 MADRID, 24/1/2018.- El presidente de Ciudadanos, Albert Rivera, durante su intervención en un desayuno informativo de la tribuna Fórum Europa. EFE/Paco Campos / Paco Campos (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Ciutadans va endurir ahir la seva posició sobre la presó permanent revisable després que el PP, amb Mariano Rajoy al capdavant, hagi emprès una batalla amb el partit taronja per guanyar-se l’electorat conservador al defensar a capa i espasa una de les seves mesures estrella en matèria judicial, que va ser posada en marxa durant el primer mandat dels populars. 

Albert Rivera va anunciar a primera hora que el seu grup presentaria durant el dia una esmena a la totalitat a la iniciativa del PNB destinada a derogar una figura legal que els seus detractors consideren una cadena perpètua encoberta. A l’octubre, quan es va debatre la proposta penabista, Cs es va abstenir i des d’aleshores el seu lema ha sigut la defensa del compliment íntegre de les penes. Però ara ha anat més enllà. 

L’esmena taronja reclama «un enduriment de les condicions d’accés al tercer grau penitenciari» per a presos condemnats a presó permanent o per delictes d’especial gravetat, cosa que segons l’opinió de Rivera suposa «el verdader debat». «Hem vist violadors al carrer que reincideixen amb un tercer grau, assassins en sèrie... i el que proposa Ciutadans és que s’endureixi, perquè no pot ser que un senyor estigui al carrer abans que compleixi la meitat de la pena», va assegurar en una entrevista a la Cope.

RECURS AL CONSTITUCIONAL

El Codi Penal preveu l’accés a beneficis penitenciaris a partir de 15 anys de condemna i 20 en el cas de delictes terroristes. El que proposa Cs és elevar-ho als 20 anys, així com endurir els requisits per aconseguir accedir al tercer grau.  

Notícies relacionades

Rivera va al·legar a més que el seu grup es va abstenir en la presa en consideració de la iniciativa derogatòria «perquè el Tribunal Constitucional encara ha de pronunciar-se» sobre el recurs presentat per l’esquerra i els partits nacionalistes, que és molt poc probable que canviïn d’opinió en la tramitació parlamentària. «No té sentit que el PNB, el PSOE i Podem s’erigeixin en magistrats», va argumentar per defensar que s’esperi a un pronunciament jurídic abans de derogar una llei en vigor.

El PP, que va denunciar la «volatilitat» dels taronges, segueix amb la seva campanya per aprofitar l’empenta popular que sembla tenir la presó permanent després que els pares de Diana Quer, juntament amb altres famílies d’altres víctimes, s’hagin oposat reiteradament a la seva derogació. Els populars busquen a més a més erosionar Cs per haver-se «posat de perfil» en relació amb aquest tema.