DEBAT POLÍTIC

La presó permanent revisable, a debat després del 'cas Diana Quer'

El PSOE demana que es derogui i el PP reclama que no es toqui

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El portaveu de Justícia del PSOE al Congrés, Juan Carlos Campo, ha rebutjat aquest dimecres que s'apliqui la presó permanent revisable a l'assassí confés de Diana Quer, José Enrique Abuín Gey, àlies el Chicle al mateix temps que ha defensat la derogació d'aquesta reforma, que es va introduir al Codi Penal el 2015 amb la majoria absoluta del PP. El PP ja ha defensat la mesura.

En una entrevista a Onda Cero, Campo ha argumentat que és una pena "innecessària" i "una contradicció en si mateixa": "El que és permanent no és revisable i el que es revisa no és permanent", ha defensat, i ha recalcat que aquesta mesura no endureix les penes i només ha aportat "populisme punitiu".

L'assassí confés de la mort de Diana Quer pot enfrontar-se a la presó permanent revisable si, un cop s'acabi la investigació, se l'acusa d'assassinat i agressió sexual prèvia a la mort de la noia madrilenya. Pel socialista, la seva aplicació "no té una durada més gran perquè obliga la pròpia llei a revisar-la".

Ja en el sistema penal que s'aplicava des del 2002, "es podrien complir molts més (anys), però el condemnat tenia la certesa de quan podia obtenir la llibertat condicional i podia accedir a una sèrie de beneficis penitenciaris": "El dret penal té un element bàsic que és la certesa", ha afegit.

L'oposició la vol derogar

Aquesta legislatura, en què el PP ha perdut la majoria absoluta, el Congrés dels Diputats ha començat el procediment parlamentari per derogar l'última reforma del Codi Penal. L'oposició coincideix que la mesura -únicament recolzada pel PP i per UPN- no compleix els principis constitucionals de reinserció social i reeducació dels delinqüents. "Les penes, per molt llargues que siguin, han d'anar encarrilades a la pròpia resocialització", ha argumentat Campo.

A més, ha defensat que el Tribunal Europeu dels Drets Humans és l'encarregat de definir quan s'ha de revisar una pena d'aquesta mena i, en aquest sentit, ha destacat que aquest òrgan s'està pronunciant en contra d'aquesta mesura.

Ciutadans demana més eficiència

El secretari general de Ciutadans (C's), José Manuel Villegas, ha mostrat la seva disposició a buscar "noves fórmules per ser més eficients". Davant la petició que casos com el de Diana Quer siguin considerats com a violència masclista, creu que el poder legislatiu "no ha d'actuar a cop de les notícies que es produeixin encara que siguin tan dramàtiques i luctuoses", però entén que "en fred s'ha d'analitzar com millorar totes les actuacions i la llei perquè a vegades es produeixen ineficiències".

Per aquest motiu, el dirigent de Ciutadans s'ha expressat a favor de "plantejar la necessitat i disposició d'actualitzar i canviar les normes perquè siguin més eficients en determinats casos en què la seva aplicació sembla injusta".

Pel portaveu adjunt d'Units Podem a la comissió de Justícia del Congrés, Jaume Moya, la presó permanent revisable és "una mostra més de populisme punitiu", amb què el Partit Popular imposa un "càstig" i s'oblida de la reinserció social. I ha advocat per imposar penes proporcionades.

Així mateix, ha criticat que el Govern estigui "abusant" de la presó provisional per a determinats delictes, encara que ha remarcat que la presó per al Chicle és absolutament legítima.

El PP demana que no es toqui

El vicesecretari general de Política Autonòmica i Local del PP, Javier Arenas, ha demanat als partits polítics que "desisteixin en l'intent" de revisar la presó permanent revisable ja que, segons ell, "no toca fer aquesta revisió", ja que "està taxada per als supòsits greus que es contemplen al Codi Penal i que, com la seva definició indica, no és una cadena perpètua, és revisable".

Notícies relacionades

Arenas ha assegurat que el PP no està fent un ús polític de l'assassinat de Diana Quer sinó que, arran d'aquest cas, "creiem oportú que es mantingui la presó permanent revisable".

"No és usar res, sinó posar sobre la taula una pregunta que és al carrer", ha afegit el dirigent del PP, que ha aclarit que no defensen ni la pena de mort ni la cadena perpètua, que sí que existeix en alguns països europeus democràtics, "parlem de la presó permanent revisable", ha recalcat.