MOVIMENTS A LES FILES CONSERVADORES

La tensió per Puigdemont i Cs reobre el debat de la successió al PP

Feijóo revela que Rajoy li ha dit que no donarà pistes en públic sobre en quin moment marxarà fins que ja hagi abandonat

undefined41838337 madrid  29 01 18  desayuno informativo de europa press en el180129110543

undefined41838337 madrid 29 01 18 desayuno informativo de europa press en el180129110543

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Se suposa que no s’ha obert el debat sobre la successió de Mariano Rajoy, però quan al PP i al Govern venen mal dades (com els últims mesos amb la fugida de Carles Puigdemont i el triomf de Ciutadans el 21-D) tot s’interpreta i es malinterpreta. Ahir, el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, va  fer una conferència a Madrid i van anar a a escoltar-lo nombrosos dirigents del partit, diversos ministres, la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i la presidenta de la Comunitat, Cristina Cifuentes. És a dir, hi havia a la sala tres dels quatre fixos en les quinieles successòries. Només hi faltava la secretària general del PP i ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal.

La pregunta va trigar a caure, però finalment el moderador la va plantejar al convidat principal: ¿senyor Feijóo, en aquests moments, la intenció del president Rajoy, com ell mateix va dir la setmana passada, és presentar-se a la reelecció [el 2020], però si no ho fes ¿es postularia per portar les regnes del PP?

El president de la Xunta no va voler respondre a la pregunta. Una part de la seva intervenció havia versat sobre els polítics «setciències», que tenen respostes categòriques per a qualsevol tema, i els que utilitzen molt la paraula «depèn». Doncs així va contestar ell quan se li va plantejar si està disposat a fer un pas al davant en cas que Rajoy decideixi abandonar. «A nosaltres ens agrada més el depèn. De setciències ja n’hi ha d’altres», va apuntar, incloent també el cap de l’Executiu en la seva manera d’actuar.

Feijóo va sortir de l’assumpte com va poder. Sap que el debat rebrota sempre que Rajoy té problemes. I en aquest cas fa uns mesos que està en una situació delicada, des de les càrregues de l’1 d’octubre (1-O) fins dissabte passat, quan el Tribunal Constitucional no va donar la raó a la Moncloa i no va suspendre automàticament la investidura de Puigdemont. El president de la Xunta va intentar rebaixar la tensió amb una anècdota amb sorpresa final. «Un dia em va explicar un polític que quan se’n vagi farà una roda de premsa i dirà: ‘Senyores i senyors, comparec per dir-los que ja me n’he anat’. Em va assegurar que només farà aquesta roda de premsa quan tingui decidit que ja ho ha deixat. Aquest polític té molta intel·ligència. Aquest polític es diu Mariano Rajoy», va deixar anar Feijóo. 

SANTAMARÍA NO SE SENT QÜESTIONADA

Notícies relacionades

A poc més de tres metres, l’escoltaven Cifuentes i Sáenz de Santamaría, que passa per hores baixes després dels seus errors en l’estratègia jurídica i política contra els independentistes. La vicepresidenta va assegurar que no se sent «qüestionada» i va respondre a l’estil estadista: «Governar és pensar primer en el futur del teu país i després en el teu».

Amb l’anècdota que va explicar Feijóo queda constància que Rajoy ha après de l’error de José María Aznar, que va comunicar amb mesos de marge que ho deixava i va obrir una guerra interna. El problema és que, malgrat els intents del cap de l’Executiu, evitar el debat successori sembla impossible.