CAS GÜRTEL

Crespo i 'el Bigotes' prometen destapar el finançament il·legal del PP valencià

El magistrat ajorna al divendres la vista per donar temps al dos i el tres de la Gürtel a parlar amb els seus advocats

Tots dos canvien la seva estratègia de defensa després d'escoltar el que va declarar aquest dimarts Correa

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El temps que fa que són a la presó pel cas Fitur i com va transcórrer el judici per la primera època de la Gürtel han castigat el número dos de la trama, Pablo Crespo, i el responsable d’Orange Market, Álvaro Pérez, el Bigotes. Després d’escoltar les declaracions realitzades dimarts al judici pel finançament il·legal del PP valencià per qui va ser el seu cap, Francisco Correa, tots dos es van comprometre ahir a aportar «dades i fets» rellevants en la causa, en la qual els nou empresaris acusats per Anticorrupció van admetre ja al febrer haver finançat irregularment el partit mitjançant el pagament de serveis que la trama corrupta els havia prestat en les campanyes electorals del 2007 i el 2008.

Crespo anava a ser el següent acusat a declarar davant el jutge central  Penal, José María Vázquez Honrubia. Però la vista no començava, perquè el seu advocat, Miguel Durán, i el del Bigotes, José Javier Vasallo, estaven reunits amb la fiscal anticorrupció Myriam Segura, l’advocat de l’Estat Edmundo Bal i l’acusació que exerceixen els socialistes valencians. Al final de la trobada, que va durar gairebé dues hores, tots dos lletrats van demanar al magistrat que suspengués la vista oral fins divendres per poder entrevistar-se a la presó amb els seus clients i així concretar la seva estratègia de defensa.

Abans de pronunciar-se en relació amb l’ajornament, el magistrat va voler deixar les coses clares. «¿He d’entendre que el seu client aportaria fets rellevants, a la llum del que va declarar Correa?», li va preguntar a Durán. Aquest va respondre: «És el que mirava de dir amb menys fortuna de la precisió que vostè ha marcat».

ACLARIR «MILLOR» ELS FETS / Després de consultar totes les parts i comprovar la seva conformitat amb la suspensió, si el judici es reprenia divendres, el jutge va decidir aplicar l’article 746 de la llei d’enjudiciament criminal, que preveu suspendre una vista oral, entre altres raons, «quan el tribunal hagués de resoldre durant els debats alguna qüestió incidental que per qualsevol causa fundada no pugui decidir-se a l’acte». El magistrat que dictarà la sentència del finançament il·legal del PPCV va afegir que accedia a la petició de la defensa «per a un millor aclariment dels fets».

Fonts jurídiques van assenyalar a aquest diari que l’obsessió de Crespo i Pérez és «tenir la seguretat de quant compliran de presó; de quan podran abandonar-la». Ells dos i Correa van ser condemnats a penes d’entre 12 i 13 anys pel cas Fitur a València i ja estan complint condemna. A la vista del que va declarar qui va ser el seu cap, que va arribar fins i tot a identificar l’exsecretari general del PP valencià Ricardo Costa, encara que no estava previst que donés noms, tant Crespo com Pérez van donar mostres de desànim, al témer que sumaran una nova condemna per aquesta altra peça del cas Gürtel.

Per això ahir van voler plantejar a les acusacions, a través de les seves defenses, la possibilitat de reconèixer els fets que se’ls imputen, com havia fet Correa al confessar que el PP els havia demanat que facturessin a empresaris si volien cobrar els serveis que havien realitzat al partit durant les campanyes electorals municipals i autonòmiques del 2007 i les generals del 2008. L’acord passa també perquè Crespo contribueixi amb el seu patrimoni a reparar el dany causat, una opció que no pot esgrimir Álvaro Pérez, ja que ha sigut declarat insolvent.

Notícies relacionades

PENES SEGONS LA COL·LABORACIÓ / S’haurà de veure fins on arriben les «dades rellevants» que aporten per saber amb quina rebaixa de petició de pena compten. Mentre els empresaris que van admetre el finançament il·legal del PP saben que la seva condemna no suposarà en cap cas el seu empresonament, la fiscal va anunciar que donarà a conèixer si rebaixa els 22 anys de presó que demana per a Correa, en funció de la seva col·laboració, en les seves conclusions definitives. Això serà al final del judici, que està previst que duri fins a abril.

Correa va identificar Ricardo Costa com la persona que li va dir a Crespo que havien de facturar a determinats empresaris si volien cobrar els serveis que havien prestat al partit. Una declaració que complica molt el panorama judicial de qui va ser secretari general del PP valencià i que pot fer que altres acusats intentin també pactar amb Anticorrupció per mirar de reduir la seva pena.