En el punt de mira

Camps li costa a la Generalitat 140.000 euros anuals i el PP accepta debatre retirar-li els seus privilegis

Les Corts estudiaran aquest dijous forçar-lo a renunciar a les seves prerrogatives com a expresident

Ara divideix el seu temps entre el Consell Jurídic, la seva defensa en el cas de la F-1 i la Universitat Catòlica

zentauroepp41763900 valencia 24 1 2018 pol tica el expresidente de la generalit180124151211 / Miguel Lorenzo

zentauroepp41763900 valencia 24 1 2018 pol tica  el expresidente de la generalit180124151211
zentauroepp41761328 valencia 24 1 2018 pol tica  pp cort valencianas  isabel bon180124120422

/

3
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Més enllà del cost de les irregularitats dels seus mandats i que els valencians encara han de pagar, l'expresident Francisco Camps li costa a les arques públiques de la Generalitat valenciana uns 140.000 euros a l'any i, en principi, serà així fins al 2026. Però aquest dijous, després d'acceptar el PPCV la modificació de l'ordre del dia del ple, les Corts debatran una proposició no de llei per forçar la seva renúncia als privilegis com a expresident.

Tal com va recopilar la web sueldospúblicos.com, Camps rep uns 58.000 euros bruts anuals com a membre del Consell Jurídic Consultiu, als quals s'ha d'afegir el sou de la seva secretària personal, d'uns 48.000 euros bruts, i el del seu xòfer, d'uns 34.000 euros. Després de les seves dues legislatures al capdavant del govern valencià l'exdirigent popular té dret a formar part del CJC durant quinze anys i al personal al seu servei, que tria ell mateix. Aquests privilegis emanen de l'estatut d'expresidents de la Generalitat, que es va crear el 2002 i es va reformar el 2009. De fet, fins i tot podria tenir un segon assessor en nòmina.

La proposta de Compromís, a la qual el PPCV ha presentat una esmena pròpia, demana que una majoria àmplia del Parlament autonòmic pugui retirar el tractament d'expresident i els privilegis que comporten, inclòs el de títol de Molt Honorable, a aquells que, com Camps, "van decidir servir-se i servir el seu partit corruptament en lloc de servir la societat valenciana", segons va explicar Fran Ferri, síndic de la formació. Es tractaria d'una “causa d'indignitat”, va apuntar.

Tant el PSPV com Ciutadans i Podem s'han mostrat convençuts que Camps hauria de renunciar al seu càrrec al CJC i als seus privilegis, encara que falta veure si jurídicament hi ha possibilitat de retirar-los-hi. En el cas de Ciutadans, la base legal serà clau per a un vot afirmatiu. Els socialistes han mostrat la seva preferència per no legislar ad hoc, però el seu síndic Manolo Mata ha deixat clar que Camps “ha passat de Molt Honorable a Molt Honorablemolt miserable a cap institució pública”. El PP ha acceptat el debat, però encara no és clar el sentit del seu vot, i Camps ha fet saber que no pensa renunciar.

Va carregar rebujitos i jabugo després de la seva dimissió

Per una altra banda, i segons ha revelat el diari Levante-EMVCamps va seguir passant durant diversos mesos factures a Presidència després de la seva dimissió el juliol del 2011. L'actual senador popular Alberto Fabra va ser qui el va substituir al cadavant de la Generalitat.

Notícies relacionades

Segons les proves aportades pel diari, Camps va passar, entre altres, una despesa de 265 euros del setembre del 2011 per despeses de restauració. El gener del 2012 en va passar una altra de 640 per un genèric “desplaçament de l'expresident” a Madrid. Aquell mateix mes, l'hi van tornar 145 euros per una factura en un restaurant que incloïa pernil de Jabugo, lluç i rebujito. Un mes més tard, les arques públiques li van pagar 157 euros per un viatge a Sevilla.

Entre el CJC, la Universitat Catòlica i la seva defensa a la F-1

Camps forma part des de l'agost del 2012 del CJC, l'òrgan consultiu “suprem” del Consell i de les administracions autonòmiques i municipals valencianes. A la seva seu també té el despatx que li correspon com a expresident. L'exdirigent popular divideix ara el seu temps entre els seus plens i la preparació de la seva defensa en el cas Valmor, el de l'arribada de la fórmula 1 a Valènciacas Valmor. De fet, havia d'haver declarat aquest dimecres davant la jutge, però finalment es va ajornar al no haver tingut les defenses accés a tota la documentació. Això sí, la titular ha fet públic el seu rebuig al recurs de Camps i ha confirmat que seguirà com a investigat. L'expresident també col·labora amb la Universitat Catòlica de València, per a la qual l'estiu passat va fer de director dels seus cursos d'estiu.