EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA

El Govern central commina Puigdemont a entregar-se

Zoido admet el desplegament d'efectius per evitar que l'expresident entri en Espanya clandestinament

La Moncloa confíi que el TC pararà un intent de ple fraudulent després d'un acord de la Mesa o en la jornada de votació

undefined41746815 graf5378 madrid  23 1 2018   la vicepresidenta del gobierno 180123173540

undefined41746815 graf5378 madrid 23 1 2018 la vicepresidenta del gobierno 180123173540 / Emilio Naranjo

2
Es llegeix en minuts
Gemma Robles / Pilar Santos

El Govern central manté la seva posició respecte a la investidura de Carles Puigdemont: insisteix que, si vol optar a una investidura, s’haurà de presentar al Parlament, tot i el risc de ser detingut prèviament i depenent després que el Tribunal Suprem li concedeixi permís per poder estar presencialment davant els diputats catalans. Si no, haurà de tirar la tovallola o arriscar-se a sotmetre’s a l’estratègia jurídica que ja té l’equip de Mariano Rajoy dissenyada per si ho intenta per via telemàtica o per delegació a un altre parlamentari. No se cedirà, avisen, com pretén el flamant president del Parlament, Roger Torrent, que ben aviat rebrà resposta a la carta que va enviar a Rajoy, encara que no està previst que s’accepti la reunió que va sol·licitar, segons va aclarir ahir a la nit el que serà nou cap de Gabinet del president, José Luis Ayllón.

El primer, segons va relatar ahir el ministre d’Interior, Juan Ignacio Zoido, és evitar que Pugidemont pugui arribar d’incògnit. «Procurarem que no pugui travessar la frontera en helicòpter, en vaixell, o al maleter d’un cotxe», va apuntar a Antena 3. «Ens esforcem perquè això no pugui passar, estem sens dubte molt preocupats», va afegir el responsable de la seguretat a Espanya, i va assegurar que els seus estan treballant de manera «molt intensa matí, tarda i nit» per cobrir la frontera «dins i fora».

En aquest context, Zoido va considerar que l’expresident està «instal·lat en una conducta d’irresponsabilitat que està arribant a límits insospitats», i va destacar que l’única opció que té per poder ser investit és tornar i entregar-se. Pel seu costat la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va fer-ne una valoració més política sentenciant que Puigdemont no repetirà en el càrrec i que no pot demanar un «tracte privilegiat» a la justícia. «No és el futur de Catalunya, és el passat».

«El senyor Puigdemont s’ha instal·lat en l’espectacle i té potser més d’artista mediàtic que d’un polític que tingui alguna cosa a oferir a Catalunya. Crec que el projecte polític de Puigdemont és Puigdemont. I crec que Catalunya mereix un projecte polític que li doni tranquil·litat, estabilitat i serenitat», va postil·lar. Menys diplomàtic va ser el portaveu del Partit Popular al Congrés, Rafael Hernando, que va titllar de «poca-solta de reconegut prestigi internacional» l’expresident.

Frenar la investidura 'in extremis'

Notícies relacionades

Pel que fa als plans jurídics que s’han preparat a la Moncloa per intentar frenar una investidura telemàtica o per delegació, el Govern central insisteix que recorrerà de forma immediata tan bon punt la Mesa aclareixi si es disposa a permetre un intent d’investidura que es consideri «il·legal» o s’opta per concedir el vot delegat als «fugits».

Si aquest escenari no es dona i arriba el dia de la investidura i és aquí on es proposa un intent a distància, l’Executiu iniciarà els tràmits mentre es produeix el ple per culminar amb la presentació d’un recurs al Constitucional que paralitzi o suspengui aquella sessió. El Govern compta que l’anul·lació d’aquest ple arribi en la jornada de la votació.