votació presidencial

L'advocat de Puigdemont no descarta la investidura presencial

Considera que com a diputat té "immunitat", i per tant no podria ser detingut ni empresonat

zentauroepp41573159 catalonia s ousted regional president carles puigdemont  c  180119083214

zentauroepp41573159 catalonia s ousted regional president carles puigdemont c 180119083214 / JOHN THYS

1
Es llegeix en minuts

Jaume Alonso-Cuevillas, l'advocat de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, ha assegurat que no descarta cap escenari per a la investidura de l'ara diputat de JxCat, fugit a Brussel·les, ni tan sols la seva presència física al Parlament el dia del debat i votació. En declaracions al canal 3/24 de la televisió pública catalana, Cuevillas ha indicat que Puigdemont contempla tots els escenaris per ser elegit president, fins i tot anar de manera presencial a la sessió d'investidura. "No ha descartat, en cap moment, presentar-se, conscient dels riscos que assumeix, i sotmetre's a la investidura presencialment", ha assegurat.

Puigdemont va assegurar divendres que és viable governar a distància des de Bèlgica però no si és "presidiari", i va descartar tornar si hi ha risc d'acabar pres, encara que va apuntar que estudia al·legar "immunitat" com a diputat per evitar ser detingut. Així mateix, Cuevillas ha plantejat els seus dubtes sobre el viatge que Puigdemont té previst fer a Dinamarca per pronunciar dilluns que ve una conferència, davant el risc que això comportés una nova ordre de detenció europea.

Dubtes sobre el viatge a Dinamarca

En unes declaracions al canal 8TV, l'advocat ha apuntat que estan estudiant la possibilitat fins i tot que no vagi a Copenhaguen. "Tinc elements sòlids per creure que Dinamarca no concediria una extradició, però estem valorant els tempos, perquè mentre es tramita una ordre de detenció podria coincidir amb la investidura i Puigdemont no podria decidir lliurement si vol tornar o no", ha indicat.

Notícies relacionades

L'advocat ha remarcat que una euroordre es pot activar "en qüestió d'hores", i per tant que estan atents als moviments de la justícia espanyola i de l'Europol, ja que la seva prioritat és "la plena disponibilitat" per als dies 29, 30 i 31 de gener, en què es podria celebrar el debat d'investidura al Parlament. Segons Cuevillas, Puigdemont, com a diputat, té "immunitat", de manera que creu que no podria ser ni detingut ni empresonat excepte en cas de cometre un delicte flagrant.

"Una cosa és el que amb la llei a la mà s'hauria d'aplicar. Però en vista que en els últims mesos l'aplicació de l'ordenament jurídic ha sigut molt creativa o molt destructiva, o molt innovadora, no es pot descartar cap hipòtesi", ha avisat.