CAUSA PER REBEL·LIÓ

La fiscalia aclareix que la immunitat no evitarà la presó a Puigdemont

Recorda que l'expresident està "fugit" i "persisteix en el seu pla delictiu"

Es remet a la jurisprudència constitucional per afirmar que la immunitat parlamentària no és impunitat

zentauroepp41225937 carles puigdemont i toni com n arriben al parc del cinquante171208084814

zentauroepp41225937 carles puigdemont i toni com n arriben al parc del cinquante171208084814 / Bernat Vilaro

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Des de l'entorn de l'expresident Carles Puigdemont s'ha començat a llançar una idea: a l'haver sigut elegit altra vegada diputat té immunitat parlamentària i per tant no podria ser detingut ni enviat a la presó, de manera que l'anunciada investidura telemàtica podria ser fins i tot física en el debat en què s'elegirà el nou president de la Generalitat. Però aquest no és el criteri de la Fiscalia General de l'Estat, que ha volgut tallar d'arrel aquestes manifestacions i deixar les coses clares. "És inadmissible una interpretació del privilegi de la immunitat parlamentària que derivi en impunitat", afirma. De Puigdemont diu que va "fugir" i segueix en "el seu pla delictiu", de manera que res impediria detenir-lo si posa els peus a Espanya.

Carles Puigdemont se'n va anar a Bèlgica per no obeir els requeriments judicials que se li van dirigir, i per això es van dictar ordres nacionals i internacionals de detenció contra ell i els quatre consellers que el segueixen en el seu autoexili a Brussel·les. Les ordres internacionals d'arrest, igual que l'euroordre cursada per la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela, van ser anul·lades per l'actual instructor de la causa per rebel·lió, sedició i malversació en què està imputat, el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena. Però les nacionals segueixen en vigor, cosa que significa que l'expresident serà detingut així que trepitgi territori espanyol i conduït a la seva presència perquè es decreti el seu ingrés a la presó, situació en què es troben l'exvicepresident Oriol Junqueras, l'exconseller d'Interior Joaquim Forn i els líders de l'Assemblea Nacional Catalana (ACN) i d'Òmnium Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Davant les manifestacions de la diputada de Junts per Catalunya Elsa Artadi, en relació amb la immunitat dels diputats, o del mateix advocat de l'expresident, Jaume Alonso-Cuevillas, en aquest mateix sentit, la fiscalia explica que la doctrina del Tribunal Constitucional sempre ha postulat la interpretació restrictiva dels privilegis dels aforats, la protecció dels quals no significa immunitat, sinó que han de respondre davant un tribunal determinat. En el cas dels diputats catalans, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya o el Tribunal Suprem, si els delictes que se'ls atribueixen es van cometre a la resta d'Espanya.

Notícies relacionades

"La garantia d'immunitat no significa que no es pugui ordenar l'ingrés a la presó per ordre judicial, es refereix exclusivament a la detenció policial", precisa. En el cas de Puigdemont s'entén que amb la seva fuga segueix "mantenint les actuacions que van culminar amb la declaració d'independència" unilateral, fet que "posa de manifest que persisteix en el seu pla delictiu i segueix desenvolupant accions tendents a la seva consumació".

I recorda que el Suprem ja va acordar per aquests mateixos fets, tenint "en compte la seva extrema gravetat", la impugnació i l'ingrés a la presó d'altres diputats. Per això per a aquesta investigació judicial no és necessari sol·licitar suplicatori al Parlament per poder actuar contra ell.