Nova legislatura

Així és la nova Mesa del Parlament

L'òrgan presidit per Roger Torrent el componen dos representants de JxCat, dos d'ERC, dos de Cs i un del PSC

Espejo-Saavedra (Cs) i David Pérez (PSC) repeteixen en una Mesa amb cinc cares noves i només una dona

zentauroepp41638116 180117115413

zentauroepp41638116 180117115413

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

La Mesa del Parlament torna a reeditar una majoria independentista, amb una presidència en què Carme Forcadell és reemplaçada per Roger Torrent, també membre d'Esquerra Republicana de Catalunya. Els diputats d'aquest nou Parlament han votat que estigui formada per dos membres de Junts per Catalunya, dos d'ERC, dos de la força més votada, Ciutadans, i un de la menys votada, el PSC. Això deixa fora de la Mesa les tres forces amb menys representació parlamentària, és a dir, els comuns, la CUP i el PP.

La XII legislatura arrenca amb una llista de cares relativament noves, ja que només repeteixen a l'òrgan de govern de la cambra legislativa catalana dos dels seus membres: José María Espejo-Saavedra, de Ciutadans, i David Pérez, del PSC, tots dos en el mateix càrrec que en l'última legislatura.

La minoria del bloc constitucionalista els relega a posicions allunyades de la capacitat de prendre decisions rellevants, en contraposició als independentistes. ERC es queda amb la presidència, en la persona de Roger Torrent, i el seu segon serà el professor de teoria política i número 17 de JxCat Josep Costa, com a vicepresident primer.

En ordre de rellevància el segueixen el veterà José María Espejo-Saavedra, de Cs, com a vicepresident segon, i Eusebi Campdepadrós, de JxCat, secretari primer. Com a secretari segon continua David Pérez, del PSC, i s'estrenen el secretari tercer Joan García, de Cs, igual que Alba Vergés, d'ERC, com a secretària quarta. 

És una Mesa amb sis homes i una dona que, com ha denunciat en la seva intervenció la diputada de Catalunya en Comú Elisenda Alamany, "no reflecteix la pluralitat ni del Parlament, ni de la societat, ni la paritat entre homes i dones”.

Roger Torrent (ERC), president

Alcalde de Sarrià de Ter, home de partit i polític professional; Roger Torrent és el president del Parlament més jove de la història de la institució. Diputat en les dues últimes legislatures i portaveu adjunt de JxSí en l'última, tot i la seva joventut -té 38 anys-, suma més de 18 anys d'experiència en càrrecs públics i interns del partit.

Josep Costa (JxCat), vicepresident primer

Professor de teoria política a la Universitat Pompeu Fabra, aquest eivissenc va concórrer en les llistes de Junts per Catalunya com a independent en el número 17 per Barcelona. Jurista també de formació, professor visitant a la Universitat de Standford, està especialitzat en nacionalismes i dret d'autodeterminació, i és autor de llibres com O secessió o secessió o Arguments conceptuals entorn del nacionalisme.

José María Espejo-Saavedra (Cs), vicepresident segon

Aquest madrileny originari del barri d'El Retiro repeteix com a vicepresident segon a la Mesa per Ciutadans. Un dels membres fundadors del partit, abans de dedicar-se a la política va treballar durant gairebé nou anys com a gerent coordinador d'un dels equips jurídics de La Caixa. Durant l'última legislatura va ser el principal opositor a les interpretacions del reglament del Parlament de Carme Forcadell.

Eusebi Campdepadrós (JxCat), secretari primer

Cap de llista per Tarragona de JxCat, malgrat desenvolupar fins a aquesta legislatura la seva carrera política a les llistes d'ERC. Militant d'aquest últim partit des del 2006, va ser un dels seus candidats a les últimes eleccions europees, sense aconseguir escó.  

David Pérez (PSC), secretari segon

Com el seu company constitucionalista Espejo-Saavedra, David Pérez és l'altre veterà de la Mesa. Amb una llarga trajectòria com a diputat, des del 1999 ocupa un escó a la cambra. Abans havia sigut funcionari, regidor i tinent d'alcalde a l'ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat. Des del 2004 és gerent del PSC.

Joan García (Cs), secretari tercer

Notícies relacionades

Un altre dels membres fundadors de Ciutadans, aquest sabadellenc que ocuparà la secretaria tercera ja va ser diputat en l'última legislatura. Anteriorment va ser regidor a Sabadell i portaveu del seu grup municipal. Abans de dedicar-se a la política va treballar a l'Institut Cartogràfic de Catalunya, donada la seva llicenciatura i màster en Geografia per la Universitat Autònoma de Barcelona.

Alba Vergés (ERC), secretària quarta

Nova a la Mesa, però veterana com a diputada al Parlament, ja que des del 2012 ocupa un escó. Especialista en salut i benestar, la seva participació en comissions sobre aquests temes ha sigut una constant en les anteriors legislatures. Ha anat guanyant pes dins del partit, com demostra el seu accés a la Mesa i que a les eleccions del 21-D hi concorregués com a número sis per la circumscripció per Barcelona.