L'ORIGEN DEL PDECAT

El document que prova que CDC és la mare de JxCat

La llista de Puigdemont va concórrer a les eleccions del 21-D en coalició amb Convergència

zentauroepp34630229 barcelona 08 07 2016 congres ciu artur mas neus munte i carl180116105039

zentauroepp34630229 barcelona 08 07 2016 congres ciu artur mas neus munte i carl180116105039

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

Un dels principals arguments dels que busquen desvincular la condemna per corrupció a Convergència de marques com el PDECat Junts per Catalunya és que no tenen un vincle directe. Francesc Sánchez, advocat i assessor jurídic de CDC, ho ha tornat a dir aquest dimarts a Catalunya Ràdio: "El PDECat no té cap mena de relació amb CDC".

Però un repàs de la història recent i les últimes eleccions desmunta el tallafoc que els postconvergents han posat en marxa per no veure's afectats per la condemna al partit pel cas Palau i mentre negocien amb la resta de formacions independentistes les línies mestres de la pròxima legislatura.

Qualsevol assistent al congrés fundacional del PDECat sap que els dirigents que van crear el nou partit eren els de la vella CDC. Encara més: el congrés va coincidir en temps i lloc amb un altre conclave, el de tancament de persiana de Convergència. I els quatre líders inicials del nou partit (Artur Mas, Neus Munté, Marta Pascal i David Bonvehí) eren tots coneguts dirigents convergents.

Document

Registre davant la JEC de la coalició electoral de JxCat i CDC en les eleccions del 21-D.

Registre de la coalició electoral de JxCat i CDC en les eleccions del 21-D

Coalició electoral

Però, a més, el PDECat i CDC van tenir una relació orgànica important en un altre episodi recent. A l'hora de formar les llistes electorals, i una vegada es va decidir que Carles Puigdemont encapçalaria unes noves sigles, les de Junts per Catalunya, els dos partits van actuar com a socis.

El motiu, segons fonts del partit, és que d'aquesta manera es podien aprofitar de privilegis com els espais de publicitat electoral o la participació en debats durant la campanya, que formalment pertanyien a Convergència.

Notícies relacionades

Així que Junts per Catalunya és formalment una coalició electoral entre el PDECat i CDC, com consta als arxius de la Junta Electoral (vegeu la pàgina 1 del PDF adjunt). Malgrat això, Mas també insistia ahir que Convergència ja havia pagat amb la seva "dissolució" la sospita "d'irregularitats" el 2016.

No obstant, avui Francesc Sánchez recordava que el partit "encara no s'ha dissolt del tot", entre altres coses per atendre les seves obligacions amb la justícia. I, en aquest temps, fins i tot ha pogut constituir coalicions per presentar-se a les eleccions, encara que fos sota la marca de JxCat.