CAS GÜRTEL

Correa declara al jutge que si volia cobrar del PP havia de facturar a empresaris

El principal imputat identifica Ricardo Costa com qui va indicar a Crespo el sistema per retribuir els seus serveis

Nou empresaris admeten davant el jutge que van pagar les despeses electorals del PPCV el 2007 i 2008

4
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La «col·laboració total» que el principal imputat en el cas Gürtel,  va anunciar en el judici de la primera època d’aquesta trama corrupta no ha suposat a penes novetats al que va dir llavors. Però deixa les coses molt clares en el judici que va començar aquest dilluns pel finançament il·legal del PP valencià. Davant del jutge central Penal, José María Vázquez Honrubia, va declarar que va ser per una «iniciativa del PP» que  una de les empreses del seu grup, Orange Market, va facturar als empresaris que comparteixen amb ell el banc dels acusats serveis que en realitat havia fet per al partit a València en les campanyes electorals autonòmiques i municipals del 2007 i les generals del 2008.

Entre grans escarafalls molt característics del personatge, a Correa li va costar identificar quina persona concreta li havia fet la proposta de facturar a empresaris els serveis que havia fet al partit. Va haver de fer-ho davant les preguntes de l’advocat de l’Estat Edmundo Bal, molt més incisives que les de la fiscal Myriam Segura. Va dubtar com expressar que la seva mà dreta, Pablo Crespo, li havia dit que la facturació irregular va partir de qui era secretari general del PP valencià, Ricardo Costa.

"Com que el PP no ens podia pagar, ens van dir: 'factureu-ho a aquests empresaris"

Francisco Correa

 El líder de la Gürtel es va situar a Amèrica i es va remetre a la informarción que li donava Crespo del dia a dia d’Orange Market, al capdavant de la qual hi havia Álvaro Pérez, el Bigotes. Això sí, quan les seves respostes eren negatives, corria a justificar-se amb un «no és que no vulgui col·laborar». Sap que s’hi juga 22 anys de presó i que la fiscal l’ha advertit que per a una rebaixa de la petició ha de mantenir la col·laboració anunciada. De moment, a jutjar per les preguntes del ministeri públic, no sembla que hagi aportat gaire.

"A València no conec a ningú"

 Correa va arribar a dir: «A València no conec ningú. A Madrid, tothom». Com a exemple va afegir que només havia parlat en una ocasió amb Costa. I, com ja va declarar en el principal judici de la Gürtel, va sostenir que Orange Market es va crear a proposta de l’expresident valencià Francisco Camps per desenvolupar allà la bona feina feta a Madrid, quan va acabar la col·labora-ció que mantenia amb el partit de Mariano Rajoy. Va afegir que Camps havia conegut el Bigotes, a través d’Alejandro Agag, gendre de l’expresident del Govern José María Aznar.

"Totes les factures que hem emès a aquests empresaris que han passat per aquí són treballs reals per al PP"

Francisco Correa

Pel que fa al gruix de l’acusació fiscal, Correa va assegurar que Orange Market va desenvolupar «les campanyes electorals i tot tipus d’esdeveniments» del PP de València i per poder cobrar-los van haver de facturar-ho a empresaris. «Suposo que els empresaris que s’han assegut aquí, si volien tenir més contractes d’obra» amb la Generalitat, «també havien de fer-ho així», va sostenir. La seva obsessió va ser dir que amb la Generalitat només havia fet «quatre treballs en sis anys», mentre que per al PP, «tot».

Molt en el seu estil, en un moment determinat Correa va demanar disculpes al tribunal pel to que havia utilitzat i que va atribuir al fet que li «havien demanat que fos contundent». El magistrat li va contestar que mentre fos «veraç, podia fins i tot elevar el to» i en to jocós li va recomanar que fes un glop del refresc de cola que li havia portat el seu advocat.

Ratificació dels empresaris

Notícies relacionades

Prèviament, els nou empresaris acusats van admetre davant el jutge haver finançat irregularment el PP valencià durant les campanyes electorals del 2007 i el 2008. Van reconèixer que van pagar a Orange Market serveis contractats pel partit i que tots ells van veure com les peticions de presó fiscals es transformaven en multes i penes que en cap cas suposaran el seu empresonament.

 Aquests «grups empresarials, que no podien fer donacions al partit per tenir contractes amb la Generalitat», es van ocupar de pagar 1.155.231 euros en les autonòmiques del 2007 i 78.878, en les municipals d’aquell mateix any. El 2008, la suma no facturada, comptabilitzada i declarada fiscalment dels serveis contractats pel PP amb Orange Market va pujar a 801.810 euros, una quantitat que la societat de Correa va facturar a aquests empresaris. El PP només va declarar com a despesa d’actes electorals del 2007 i del 2008 un import de 175.000 euros. 

IU vol que Aguirre declari com a testimoni en la caixa B del PP nacional

L'acusació que exerceix Izquierda Unida en la causa en què s'investiga la caixa B del PP ha sol·licitat noves diligències al jutge de l'Audiència Nacional <strong>José de la Mata</strong>. Destaquen el testimoni de l'expresidenta madrilenya, <strong>Esperanza Aguirre</strong>, i que es prengui declaració com a imputat al constructor<strong> Juan Miguel Villar Mir</strong>, en relació amb les donacions que des d'OHL feia al partit de <strong>Mariano Rajoy, </strong>segons va reflectir l'extresorer de la formació <strong>Luis Bárcenas</strong> en la comptabilitat manuscrita que va portar durant anys. L'acusació també vol citar <strong>Vicente Moro</strong>, considerat testaferro de l'expresident madrileny <strong>Ignacio González</strong>.