CAP A LA INVESTIDURA A CATALUNYA
El Govern anirà al TC per frenar una investidura a distància
Els advocats de l'Estat creuen inviable elegir Puigdemont per via telemàtica
La Moncloa té un informe que tampoc veu possible delegar el discurs
El Govern del PP ha estudiat a fons el Reglament del Parlament de Catalunya i la legislació vigent davant la possibilitat que Carles Puigdemont, ara a Brussel·les, intenti aconseguir la presidència de la Generalitat de manera telemàtica o delegant en un altre diputat la lectura de la seva proposta per ser investit, plasmant els seus principals arguments en contra en un document que ja tenen a la Moncloa.
Es tracta de l’antesala d’un potencial recurs davant el Tribunal Constitucional si Puigdemont decideix fer el pas. Segons aquest informe elaborat pels serveis jurídics de l’Executiu, l’article 146.1 del Reglament del Parlament no contempla que puguin existir intents de ser investits des de la distància, entenent que aquesta opció «no hi cap pel caràcter personalíssim de l’acte de presentació».
Es destaca també que el Govern autonòmic i els seus membres han d’assistir a la Cambra quan siguin requerits, segons l’Estatut. Així mateix, s’assenyala l’article 9 de règim jurídic del sector públic, que estableix que «en cap cas» seran delegables les competències relatives, entre altres coses, a «les presidències dels consells de Govern de les comunitats autònomes».
Interpretació "fraudulenta"
Un altre dels arguments que considera l’Executiu central és que el Reglament vigent al Parlament va ser aprovat el 2005, quan ja existia tècnicament la possibilitat de permetre una defensa no presencial de programa d’investidura. «L’absència de regulació sembla indicar que la Cambra no contemplava aquesta possibilitat», s’assevera.
Segons va poder saber EL PERIÓDICO, des de la Moncloa es va donar l’ordre fa dies als advocats de l’Estat perquè comencessin a analitzar vies jurídiques de cara a presentar un recurs al Constitucional si, com s’havia suggerit, Puigdemont i els independentistes intentaven una investidura no presencial. De fet, tant des del Govern central com des del PP s’avisa que, si opta per fer una interpretació «interessada» i «fraudulenta» del Reglament de la Cambra catalana, es presentarà immediatament un recurs davant el TC, reclamant la suspensió cautelar del que s’hagi votat al Ple.
Delegació per baixes justificades
Pel que fa al vot delegat, es recorda que aquesta opció es va crear per a supòsits de baixa per maternitat o paternitat, hospitalització, malaltia greu o incapacitat prolongada degudament justificada. Finalment, s’afirma que transigir amb un debat d’investidura a distància o per delegació pot «posar en qüestió la mateixa existència del Parlament com a seu física de representació dels ciutadans catalans», al mateix temps que es veuria «obstaculitzada, si no impedida» la funció de representant ordinari de l’Estat a la Generalitat que té un president investit, així que el primer problema ja es plantejaria amb la presa de possessió.
Investidura Carles Puigdemont Eleccions Catalunya Parlament Eleccions autonòmiques Govern Tribunal Constitucional Independència de Catalunya
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Presumpta administració deslleial Els Mossos confisquen documents i joies als marmessors de Pere Mir
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Al tancament del mercat La CNMC es disposa a aprovar l'opa sobre el Sabadell amb compromisos assumibles per al BBVA
- OBRES A L'ESTADI La gespa del nou Camp Nou, a punt
- Comissió d'investigació El Govern central enviarà el CNI a les elèctriques a partir d'aquesta nit per recaptar dades per l'apagada
- Segons l'Idescat Sant Just Desvern torna a ser el municipi amb més renda per càpita, per davant de Matadepera i Tiana
- Perspectives El Govern manté en el 2,6% el creixement del 2025 malgrat la incertesa pels aranzels