17 de gener

Demòcrates descarta boicotejar la constitució del Parlament

Antoni Castellà planteja la renúncia com a diputats dels electes que estan a Brussel·les per preservar la majoria, encara que continuant com a consellers

El líder del partit i número 6 d'ERC fa una crida a "minimitzar" la presència dels constitucionalistes a la Mesa del Parlament

zentauroepp41526020 primer pla del portaveu nacional de dem crates de catalunya 180108135940

zentauroepp41526020 primer pla del portaveu nacional de dem crates de catalunya 180108135940 / Julia Perez

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El líder de Demòcrates de CatalunyaAntoni Castellà, s'ha mostrat contrari a la hipòtesi llançada en els últims dies des de sectors de l'independentisme de no presentar-se el dia 17 de gener a la constitució del Parlament. El portaveu de l'escissió de l'antiga Unió Democràtica de Catalunya, ara integrada en les llistes d'ERC, també ha afirmat la necessitat de "minimitzar" la presència de les forces del "bloc del 155" en la composició de la nova Mesa del Parlament.

Castellà ha fet una crida a les forces independentistes per "recuperar el control del Parlament", ja que "no podem deixar la cambra ni un minut més en mans de Rajoy". En conseqüència s'ha mostrat "preocupat" davant les informacions sorgides en les últimes setmanes sobre una de les hipòtesis que sospesen sectors de JxCat per forçar una negociació amb el Govern de Rajoy per pactar el retorn de Carles Puigdemont: que els diputats independentistes no es presentin el 17 de gener en la constitució del Parlament, i impedeixin així, al sumar majoria absoluta, la constitució de la cambra. "No entenem que algú esperi una negociació així amb Madrid", ha afirmat Castellà.

Notícies relacionades

Des de Demòcrates s'han oposat a aquest escenari i han instat "les forces favorables a la república" a "recuperar" el Parlament i la Mesa, deixant en aquesta última les "forces del bloc del 155" en una "mínima representació". Així, han afirmat haver mantingut negociacions amb els independentistes i els comuns per permetre la presència d'aquests en aquest òrgan, encara que han reconegut no poder anunciar "concrecions". També ha afirmat no contemplar un "pla B" davant la possibilitat que Carme Forcadell decideixi no repetir com a presidenta de la Mesa.

Renúncia dels electes a Brussel·les 

Castellà també s'ha pronunciat sobre qui hauria de formar el nou Govern i ha advocat per la "restitució" del previ a l'aplicació de l'article 155. No obstant, per "mantenir la majoria independentista" no s'ha oposat que aquells membres del Govern cessat que no puguin presentar-se a la Cambra -tant els que estan a Brussel·les, com ala presó, així com Jordi Sànchez- renunciïn a la seva acta de diputat per preservar aquesta majoria. Tots excepte Carles Puigdemont, ja que per ser president de la Generalitat fa falta tenir acta de diputat.