LES CONSEQÜÈNCIES DEL 21-D

Aznar beneeix l'èxit d'Arrimadas i critica l'estratègia de Rajoy a Catalunya

ml02953

ml02953 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

L'expresident espanyol José María Aznar ha reaparegut per deixar clar el seu parer sobre el que va passar el 21-D. I els dies abans. I ho ha fet publicant a través de la FAES -la fundació que dirigeix- una anàlisi electoral en què sense dissimular beneeix l'èxit obtingut a Catalunya per Ciutadans i la seva candidata, Inés Arrimadas, alhora que critica la falta "d'estratègia, discurs i política" de Mariano Rajoy i reclama no culpar de la debacle popular Xabier Albiol, l'aspirant a la Generalitat.

A l'esmentat document de la FAES, es recalca que els resultats que C’s ja van obtenir als comicis del 2015, superant clarament el PP, evidenciaven que els d'Albert Rivera s'estaven convertint en "l'opció preferent del constitucionalisme". També es recorda que, ja llavors, Aznar i el seu equip van recomanar a Rajoy que emprengués "un procés molt profund de reflexió" i que en tragués conseqüències.

"No hi ha, per tant, casualitat ni raons purament conjunturals que expliquin la progressió electoral d'aquest partit", diu, a fi d'intentar frenar l'argumentari de dirigents del PP que, com va fer aquest divendres davant la premsa el mateix Rajoy, atribueixen els fets a la conjuntura i a la recerca de vot útil, deslligant-ho del que pugui passar en altres processos electorals futurs per allunyar ràpidament la por al sorpasso taronjasorpasso.

No carregar contra l'aspirant

Notícies relacionades

La publicació d'aquesta anàlisi electoral sens dubte portarà cua en un Partit Popular que calla en públic de manera majoritària però evidencia l'enorme preocupació pels pírrics resultats aconseguits el 21-D, tres escons que deixen el PP darrere de la CUP, i com a mínim ennuvolarà l'intent que ha fet l'equip de Rajoy per buscar un prietas las filas convocant una executiva poques hores després que s'acabés el recompte electoral. En aquesta cita, que es va fer a porta tancada, el líder del partit a penes va fer autocrítica, i es va assenyalar Rivera com a principal culpable del que ha passat per la seva estratègia en campanya. Aznar no només no hi està d'acord, sinó que anticipa els possibles atacs que rebrà dels seus companys per posar-ho en dubte.

"És evident que l'anomenat ‘vot útil’ constitucionalista se n'ha anat a Ciutadans. Però això, lluny d'explicar els resultats del PP, és el que necessita una explicació. Sabem per experiència que qualsevol apel·lació a la reflexió en aquest sentit serà despatxada amb desdeny, la humorada o l'habitual retret d'inoportunitat o deslleialtat. S'hauria d'esperar almenys que la responsabilitat dels resultats no sigui carregada, injustament, sobre les espatlles del candidat. I seria d'agrair que no s'insistís a culpar d'aquest mal resultat Ciutadans amb el peculiar argument que a aquest partit l'han votat massa catalans, perquè aquesta afirmació, per insostenible, desacredita a qui la fa".