Ciutadans aconsegueix una agredolça victòria en vots i escons en les eleccions catalanes

Inés Arrimadas subratlla que "per primera vegada han guanyat els constitucionalistes"

Rivera s'aferra al resultat per projectar-se de cara a unes eleccions al Congrés

Arrimadas: ’Per primera vegada a Catalunya ha guanyat un partit constitucionalista, i ha sigut C’s’. / ATLAS

3
Es llegeix en minuts
Rafa Julve

Ciutadans, el partit antiprocés per excel·lència, ha guanyat les eleccions al Parlament. El partit que més rèdit electoral ha obtingut del pols sobiranista, passant de tres diputats el 2010 a nou el 2012 i a 25 diputats el 2015, ha aconseguit la victòria aquest

21-D tant en vots (gairebé 1,1 milions) com en escons (37). Però no li servirà per governar perquè els independentistes conserven la majoria absoluta, per això l’eufòria no es va desbordar tant com podria haver sigut entre els quatre centenars de persones que ahir a la nit van anar a celebrar-ho davant l’escenari que van col·locar a l’avinguda de Maria Cristina de Barcelona. Agredolça victòria per a la seva candidata, Inés Arrimadas, que al valorar els resultats va optar per ressaltar que «per primera vegada a Catalunya ha guanyat les eleccions un partit constitucionalista, Ciutadans».

La tensió va acompanyar les seves cares durant tota la jornada, però les sensacions eren «espectaculars» entre alguns càrrecs de la formació des de primera hora del matí. Després de votar a l’escola Ausiàs March, la mateixa Arrimadas considerava un «molt bon senyal» les llargues cues als col·legis, especialment en molts de Barcelona i de la seva àrea metropolitana, i aquesta mobilització «històrica» els feia presagiar com a mínim que un dels seus objectius de la campanya s’estava complint: tanta participació donava a entendre que també estava votant gent que fins ara s’havia abstingut, i segons les seves càbales, moltes d’aquestes persones són contràries a la independència i apostaven per ells per posar fi al procés. Cosa que, malgrat el seu triomf, no tindran prou força per fer.

SENSE MENCIÓ A LA PRESIDÈNCIA / Encara que Arrimadas va preferir obviar en la seva intervenció que no serà presidenta. «Un de cada quatre catalans han confiat en aquest partit. La majoria social catalana se sent catalana, espanyola i europea. Els partits nacionalistes mai més podran parlar en nom de tots els catalans. Han perdut vots, escons i han perdut forces», va proclamar amb la veu encara una mica ronca. «Ara sí, hem votat», «campeonescampeones...», corejaven els assistents. Fins i tot van tenir un moment de rauxa amb un «presidenta, presidenta, presidenta».

Els taronges van esprémer la capital catalana i les localitats del seu entorn durant tota la campanya per pescar també en l’electorat popular i del PSC. Dels primers van capitalitzar l’aplicació de l’article 155, per a empipament de Xavier García Albiol.

Sobre els segons, malgrat que també han pujat en vots i escons, la candidatura d’Arrimadas va aconseguir sembrar el dubte d’un tripartit de socialistes, ERC i els comuns, i va aprofitar el gest de Miquel Iceta amb l’indult a dirigents sobiranistes. Si el 2015 l’anomenat cinturó roig va sucumbir el taronja (només a Cornellà de Llobregat i a Santa Coloma de Gramenet es van imposar els socialistes), en aquesta ocasió únicament ha predominat aquest últim color. A més a més, la província de Tarragona s’ha consolidat com un altre feu del partit. Tant, que fins i tot a ells els van sorprendre els baixos resultats de PSC i PPC.

AMB ELS ULLS A MADRID / Però Ciutadans no va concebre el 21-D només com unes eleccions al Parlament. Encara que fos en petites dosis

Notícies relacionades

–perquè la magnitud de la contesa catalana no donava per a més–, Albert Rivera també va anar colant en els set actes que va compartir amb Arrimadas diversos missatges que apuntaven directament al Congrés dels Diputats. És a dir, a les futures eleccions legislatives previstes per al 2019.

I els resultats d’ahir, sustentats en un discurs molt aplaudit pels seus simpatitzants de la resta d’Espanya, els fan pensar que estan en disposició de plantar molta més batalla al PP, al qual s’han «cruspit» a Catalunya, en paraules d’un dirigent taronja. «Hem tret més vots que els altres tres partits nacionals junts. Nosaltres ja no podem fer més», va afirmar Rivera en un clar toc als seus rivals. «Sé que hi ha milions d’espanyols seguint aquesta victòria com si fos pròpia. Espanya ha de tenir un projecte de futur que il·lusioni el conjunt d’espanyols», va rematar el líder del partit.