El fiscal demana 119 anys per al líder d'Ausbanc, i 25, per al de Manos Limpias

La fiscalia acusa Pineda d'extorsió, estafa, delicte fiscal i blanqueig com a dirigent d'una organització criminal

Tant ell com Bernad utilitzaven l'acusació popular en els procediments per extorsionar bancs

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La fiscalia de l'Audiència Nacional sol·licita un total de 119 anys de presó per a qui era president d'Ausbanc Luis Pineda i 25 per a l'exsecretari general de l'autodenominat sindicat de funcionaris Manos Limpias Miguel Bernad. Al primer se'l considera dirigent d'una organització criminal i se li imputen els delictes d'extorsió, estafa, blanqueig i delicte fiscal. Bernad està acusat d'integració i d'extorsió.

La fiscalia acusa un total d'11 persones, entre les quals hi ha l'advocada que va exercir l'acusació en nom de Manos Limpias contra la infanta Cristina en el judici del 'cas Nóos'. La lletrada Cristina López Negrete s'enfronta a una petició fiscal de 12 anys de presó pels delictes d'integració en organització criminal i extorsió.

Segons el fiscal, Pineda "va idear la creació d'una associació 'sense finalitat de lucre' i en 'defensa dels consumidors', però amb la qual en realitat tenia la intenció d'aconseguir un enriquiment il·lícit personal, així com el dels seus dirigents". 

Notícies relacionades

Els diners els aconseguien preferentment per tres mitjans: campanyes públiques de "desprestigi o exercitar accions legals en cas de no acceptar les seves peticions econòmiques"; subvencions i ajudes públiques sense complir els requisits necessaris per rebre-les, i quotes d'associats.

Ausbanc pressionava entitats financeres i mercantils per aconseguir finançament a través dels seus convenis publicitaris per aconseguir publicitat positiva i no negativa a les publicacions del grup o exercint l'acusació popular en procediments judicials, per això últim el 2012 va utilitzar Manos Limpias, a la qual a més finançava.