TANCAMENT DE CAMPANYA

Domènech: "O Puigdemont o nosaltres, o el bucle o la solució"

El candidat es proposa aconseguir una "situació normal" per a Catalunya després de la DUI i el 155

Iglesias insta 'esquerra a evitar el vot a Iceta i Arrimadas i utilitzar el seu "instint de classe"

zentauroepp41369020 el candidat de catalunya en com  podem  xavier dom nech  a s171219202944

zentauroepp41369020 el candidat de catalunya en com podem xavier dom nech a s171219202944 / Nuria Julia

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust

Acompanyat per Ada Colau i Pablo Iglesias, el candidat de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, va tancar la campanya electoral a Santa Coloma de Gramenet, en un auditori ple, davant d’una mica menys d’un miler de persones, en què va tornar a postular-se com la verdadera alternativa davant l’enfrontament entre els independentistes i els constitucionalistes. Domènech va atacar Ciutadans –«a [Inés] Arrimadas li preocupa la nostra victòria»– ; el PSC, per portar l’exdirigent d’Unió Ramon Espadaler en la seva llista; ERC, per fer el mateix amb Antoni Castellà, a qui va acusar d’elevar les taxes universitàries com a alt càrrec de la Generalitat, i Junts per Catalunya.

Domènech es va dirigir directament al president cessat, Carles Puigdemont: «Nosaltres lluitarem per una situació normal, perquè els que són a la presó, surtin de la presó. Vas decidir deixar de ser el president de tot Catalunya. Vas deixar fora una part del país i vas frustrar l’altra. Vull que tornis, però no que estiguis en el Govern». I el va fer servir d’exemple del contrari del que vol Catalunya en Comú, instant els votants a elegir: «O Puigdemont o nosaltres; o el bucle o la solució. Hi ha dues possibilitats: la restauració del que ha fracassat, el bucle, o nos-altres».

D’aquesta manera, Domènech subratllava la tesi que ha estat llançant durant la seva campanya, la que en realitat demà no es decidirà entre un Govern d’independentistes o un de constitucionalistes. Segons ell, el bloc de C’s, el PSC i el PP no té cap opció de sumar els 68 escons que marquen la majoria absoluta al Parlament. En conseqüència, considera que o bé els resultats apunten a un Executiu català similar al que va ser destituït per l’aplicació de l’article 155 o a la fórmula que proposa Catalunya en Comú, en què participarien el PSC i ERC.

Encara que en algunes enquestes tots tres sumen 68 diputats, sembla difícil que republicans i socialistes es posin d’acord amb els comuns per governar plegats, però, davant la previsió d’un resultat que podria fins i tot provocar la repetició de les eleccions, es dona per fet que res és impossible.  

La remuntada

Domènech va reiterar el discurs de la remuntada: «Deien que no hi érem, que no s’havia de parlar amb nosaltres. Hi som i guanyarem». Un argument que també va esgrimir Colau, encara que ella va parlar de «gran remuntada». «Ens han anomenat equidistants, ambigus, i ens hem mullat més que ningú», va assegurar.

L’alcaldessa de Barcelona va afirmar que la catalana és una societat «en xoc, traumatitzada». Primer, pels atemptats de Barcelona i Cambrils. Després, per «les càrregues policials arbitràries, la política de la crueltat en la seva màxima expressió» durant el referèndum de l’1 d’octubre. Després, per la declaració unilateral d’independència (DUI): «També ens va fer molt de mal. No la volíem, no ens representava», va dir l’alcaldessa.

"Menys banderes, més fets"

«Menys banderes, menys tuits i més fets», va proclamar Iglesias, que va elogiar la gestió de Colau a l’Ajuntament de Barcelona. «Podem estar orgullosos d’un ajuntament que sanciona Endesa», va remarcar, en al·lusió a les multes imposades pel consistori  barceloní per talls de subministrament sense informe social dels usuaris afectats.

Notícies relacionades

El secretari general de Podem va anar al míting acompanyat pels principals dirigents del seu partit: Irene Montero, Pablo Echenique i Íñigo Errejón. I va fer una crida als votants d’esquerra perquè utilitzin «el seu instint» i no votin ni Ciutadans ni el PSC.

Iglesias va començar recordant el primer alcalde de Santa Coloma després de la dictadura, Lluís Hernández, un home polifacètic: sacerdot, alcalde pel PSUCamic de Jordi Pujol. Una menció que va suscitar l’aplaudiment dels assistents.