Rull acusa Espanya d'"Estat autàrquic" per blindar les fronteres davant un possible retorn de Puigdemont

Lamenta la decisió de no permetre a Jordi Sànchez fer campanya: "Les llibertats polítiques queden limitades"

Demana al jutge del Suprem que citi els exconsellers i els Jordis abans de l'11 de gener

rull

rull

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El número 6 en la llista de Barcelona de Junts per Catalunya i exconseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha acusat Espanya de ser un "Estat autàrquic" per plantejar, com ha avançat EL PERIÓDICO, un blindatge de les fronteres davant el possible retorn de l'expresident Carles Puigdemont, sobre el qual pesa una ordre de detenció estatal. Rull ha deixat el retorn de Puigdemont per a la investidura, si JxCat guanya les eleccions, i no abans.

"Lamentem que davant la legitimitat democràtica es tornin a aplicar les limitacions pròpies del Codi Penal, pròpies d'una actuació estrictament penal. El Ministeri de l'Interior es refugia en les forces de seguretat, en el Codi Penal, en una expressió policial inaudita en el context europeu, preferim parlar de democràcia, urnes, legitimitat. Fixi's en la paradoxa: la justícia belga ha arxivat un cas que no havia d'haver existit al cor d'Europa, amb la idea de fer recaure tot el pes de la llei en el president de la Generalitat", ha afirmat Rull. L'exconseller' ha parlat d'autarquia pel blindatge de fronteres i ha afirmat que Puigdemont tornarà en qualsevol cas després del 21-D i si hi ha victòria electoral de JxCat: "Primer hi ha d'haver el sufragi de la gent, el vot de la gent, i després amb la limitació de les fronteres: a Espanya, aquest estat que intenta construir el PP és un Estat cada vegada més autàrquic, tancant les fronteres, vigilant les fronteres, no per al president Puigdemont sinó per al conjunt de la lliure circulació a Europa, aquesta és l'Espanya autàrquica que suspèn la llei del canvi cllimàtic" del Parlament. Per cert, Rull ha reiterat que JxCat no es planteja investir el candidat d'ERC ni cap altre que no sigui Puigdemont.

Condició necessària, no suficient

El candidat, que va sortir de la presó la setmana passada, ha apuntat que la victòria de Puigdemont és una "condició necessària però no suficient" per fer que pugui tornar a Catalunya i que els empresonats puguin sortir de presó. "Ha de ser molt difícil que [Puigdemont] pugui ser detingut, emmanillat, empresonat, perquè seria qüestionar la legitimitat democràtica expressada a les urnes una altra vegada, aquestes eleccions les enfoquem així: és condició necessària, desgraciadament no suficient, que hi hagi una victòria electoral del sobiranisme, del president perquè pugui tornar i que els consellers a l'exili puguin tornar i els empresonats puguin sortir de la presó". Segons Rull, "si no es guanya aquestes eleccions no podrà haver-hi retorn". Pel que fa a les mesures addicionals que s'han de produir per aconseguir el retorn, el candidat ha dit que es tracta que "l'Estat i la justícia tinguin aquesta concepció d'una democràcia molt més oberta, que la fiscalia deixi d'insistir a demanar sistemàticament mesures cautelars quan no fan falta".

Llarena cita a declarar l'11 de gener

Per una altra part, Rull ha lamentat que el jutge del Suprem, Pablo Llarena, hagi deixat per després de les eleccions, per a l'11 de gener, la presa de declaració als exconsellers i els Jordis, que segueixen empresonats. "Amb tot el respecte per a la justícia, s'hauria de replantejar aquesta decisió perquè seriosa una bona notícia per a la democràcia espanyola, seria una bona notícia que es respecten els drets polítics, seria una expressió de vigorositat del sistema", ha apuntat després de conèixer-se la notícia.

Notícies relacionades

Respecte a la decisió del Suprem de denegar a Jordi Sànchez la seva participació en campanya electoral, com a numero dos de JxCat, Rull ha dit que "torna a ser una molt mala notícia, pot haver-hi qui estigui entusiasmat amb aquesta decisió, que podrà seguir fent campanya en plenitud mentre la resta tenim una campanya plena de limitacions". "Torna a subratllar -ha afegit- que no estem davant unes eleccions normals, que les llibertats polítiques queden limitades, la llibertat d'expressió, el dret a poder defensar la candidatura per part de Jordi Sànchez –però també indirectament per part de la resta d'empresonats- demostra que estem en una campanya excepcional. Els drets polítics estan limitats. Els candidats sobiranistes no tenim igualtat d'oportunitats".

La mala consciència d'Iceta

"Quan Miquel Iceta vol rentar la seva consciència i parla d'indults, no sé si se la netejarà, però no ens ajuda, perquè demanant l'indult ens està condemnant, poden optar a indult els que han sigut condemnats, nosaltres som innocents, no culpables de rebel·lió, sedició i malversació", ha afirmat Rull respecte a la posició del candidat socialista de demanar l'indult en cas de condemna als acusats per l'1-O i la DUI. Rul ha qualificat de "mecanisme paternalista" el que ha dit Iceta.