CAMPANYA

ERC amenaça amb recuperar la via unilateral si l'Estat no dialoga

Marta Rovira assegura que la seva candidatura és l'"única llista que representa Catalunya al màxim"

Carme Forcadell s'estrena en campanya just quan es compleix un mes de la seva nit a la presó

Carme Forcadell i Marta Rovira al míting de Badalona. / FOTO RICARD FARIQUE. VÍDEO ACN

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Ni una sola referència explícita de Marta Rovira a la independència en la seva reaparició aquest diumenge en la campanya electoral, i sí moltes crides a derrotar, el dia 21, el "bloc del 155" i a l'alliberament dels "presos polítics". No obstant, un dels teloners de la candidata in pectoreAntoni Castellà (Demòcrates), s'ha endut el protagonisme a l'amenaçar, en la línia de la CUP, amb recuperar la via de la unilateralitat després de les eleccions si l'Estat manté la seva actitud.

Si els pronòstics dels sondejos es compleixen, ERC guanyaria avui la Generalitat. Però els temors de la candidatura dels de Junqueras no es dissimulen, ja que Carles Puigdemont, fent campanya des de Bèlgica, s'hi acosta. Ciutadans també. Per això els esforços d'ERC se centren a presentar-se com l'únic partit construït des de la "diversitat del país" i que "suma gent de diferents sensibilitats". Traducció: oblidin-se de la llista de país (Junts per Catalunya) de Puigdemont i votin ERC. "Aquesta és l'única candidatura cremallera, l'única que busca representar al màxim Catalunya", ha dit aquest diumenge la secretària general, Marta Rovira, en un míting a Badalona (Barcelonès).

No va ser gratuïta l'elecció del lloc: Badalona, municipi abans governat per un Xavier García Albiol (PP) que instava a "netejar els carrers" d'immigració, està des del 2015 a les mans de Podem i la CUP. Per a ERC, el combat contra l'article 155 el simbolitza aquesta ciutat.

Però ERC tem sobretot els taronges. "C's vol destruir consensos, com el de l'escola catalana -ha advertit Rovira-. Això no va de banderes ni d'orígens, sinó de construir un 'sol poble' en igualtat de condicions". En un acte que ha tornat a recordar Junqueras, fins i tot a la presó, amb una cadira buida i un llaç groc, la secretària general ha assegurat que C's "recolza el Govern més corrupte d'Europa". I ha fet una crida a votar el dia 21-D amb un "somriure" i contra la "foscor". "Som els de la 'revolució dels somriures', els que hi posem il·lusió, la llum. El somriure és la distància més curta entre dues persones".

Primer acte de Forcadell

La presència de Carme Forcadell, que ha entrat aquest diumenge per primera vegada en la campanya electoral, ha sigut la més ovacionada de totes. Es complia un mes des que va passar una nit a la presó. "Estic com el país: trista i esperançada -ha arrencat-. Hi ha quatre persones innocents a la presó i la bona gent no podem suportar-ho. Però sabem que la millor manera de treure'ls d'allà és guanyar el 21-D".

L'expresidenta del Parlament ha reconegut que ERC està "coixa". Sense mencionar la paraula "independència", ha reconegut que la situació no és fàcil i que el "futur del país" potser serà "curt o llarg, en línia recta o zigzaguejant". Tot i així, s'ha mostrat confiada que Catalunya anirà cap on la gent decideixi. "Si aquestes eleccions les guanya ERC, sortirem d'aquesta situació abans i millor. Aquest és l'únic partit que pot parar els del 155".

Només Castellà, número 15 de la llista d'ERC per Barcelona, ha fet referència a la "unilateralitat", una cosa que ara com ara només la CUP defensa inequívocament. "Recuperem la via unilateral si el 21 guanyen les forces lleials a la república i l'Estat es nega a dialogar", ha proclamat sense embuts en un intent potser d'aplacar les desconfiances indissimulades dels anticapitalistes. "Aquestes eleccions tenen un únic objectiu: fer efectiva la república".

Castellà, que es refereix al bloc constitucionalista com a "front nacional", ha assegurat que "l'Espanya que el PP representa és el problema més gran que té avui dia la UE". Com ja va advertir aquest dissabte a Vilanova i la Geltrú (Barcelona), "només ERC pot derrotar C's, renunciant al personalisme pel bé del país". 

"Diversitat de país"

Notícies relacionades

Com a símbol d'aquesta "diversitat de país" que ERC aspira a representar, aquest diumenge a Badalona, hi era present Najat Driouech, filòloga àrab i treballadora social d'origen marroquí que ocupa el número 10 de la llista per Barcelona. "La tristesa que vaig sentir l'1-O em va portar a formar part d'aquesta excel·lent llista, una de les poques que representa la diversitat social de Catalunya", ha explicat. Per a ella, la d'ERC és l'"única llista que creu en la justícia social".

Amb ella, Ruben Wagensberg, el número 9 per Barcelona i creador de la campanya 'Casa nostra, casa vostra', ha reivindicat el "model Badalona" com el "referent en la construcció del país". Diversitat cultural, de llengües i de classes socials. ERC aspira a representar aquests valors. I a enderrocar el 155 com a Badalona es va enderrocar el PP.