El policia que va armar la bronca al Born és un inspector cap que mana 250 antiavalots

Testimonis presencials afirmen que va agafar pel coll un cambrer quan aquest es va negar a posar-li una última ronda

El comandament policial, denunciat pel bar, ha replicat amb una demanda per intent de robatori del mòbil

zentauroepp41230706 jaf policia nacional171207195225

zentauroepp41230706 jaf policia nacional171207195225 / JULIO CARBO

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

En la bronca que un grup de policies van armar en un bar del barri del Born de Barcelona el passat 25 d'octubre n'hi havia un amb rang d'inspector en cap. Es tracta de J. A. F., responsable de la cinquena UIP (Unitat d'Intervenció Policial), un càrrec des del qual té a les seves ordres a 250 antiavalots.

J. A. F., de 39 anys, va arribar a Catalunya a finals de setembre i va marxar a principis de novembre. Va ser un dels milers d'agents desplegats en territori català, durant els dies previs i posteriors al referèndum independentista de l'1-O, que es van allotjar al port de Barcelona.

Va agafar a un cambrer pel coll

Amb altres policies, J. A. F. va abandonar el matí del 25 d'octubre el creuer 'Rhapsody', atracat davant del que col·loquialment es va batejar com "Piolín". Era un dia de festa i el grup d'agents va dinar al barri de la Barceloneta i va seguir la jornada en un bar del Born. Allà es van quedar fins que es va fer fosc, entre les 19.00 hores i les 22 hores. Es van prendre 4 o 5 rondes. Sempre el mateix: quatre Voll-dammdues canyes i una cervesa sense alcohol. J. A. F., segons testimonis presencials, va tenir un paper preponderant en la picabaralla que es va desencadenar al final de la nit. 

La seva actitud, no obstant, va incomodar els clients de seguida. Llançava crits de "¡Viva Espanya!" a cada ronda, va deixar clar públicament que ells eren policies -encara que estaven fora de servei- i va ser un dels que van retreure als cambrers que parlessin català estant a Espanya -en realitat el que parlaven era italià-. El més va passar cap a les 22.00 hores, després que el cambrer hagués de sortir al carrer a buscar-los perquè se n'anaven sense pagar l'última ronda. J. A. F. i un altre agent van entrar de mala gana, van pagar i, a continuació, en van exigir una altra més. El cambrer, a l'intuir que la cosa podria acabar malament, els va respondre que ja era hora de tancar. J. A. F. va reaccionar cridant: "¡A Barcelona soc la puta llei i es tanca el bar quan ho digui jo!". A continuació, va envoltar la barra i va agafar el cambrer pel coll.

Insults als Mossos

Diversos dels agents que ja eren fora del local, van tornar a entrar a l'escoltar els crits. Hi va haver un que va aixecar un tamboret --que no va arribar a tirar-- i un altre que va aixecar una ampolla --que no va arribar a trencar--. En qualsevol cas, els policies van envoltar dos dels cambrers durant 15 minuts. Fins que van arribar els Mossos, alertats per persones del carrer que van veure la bronca, no es va desfer l'embolic. Als agents catalans, alguns policies els van rebre amb greus insults.

Els mossos els van encaixar sense dir ni piu. Més o menys llavors, J. A. F. va assegurar que l'enrenou es devia al fet que li havien intentat robar el mòbil i va tractar de demostrar-ho 'descobrint' que era darrere de la barra, del costat del servei. Segons testimonis presencials, no obstant, va ser el mateix policia qui l'havia deixat allà durant l'acorralament dels dos cambrers.

Notícies relacionades

L'assumpte es resoldrà als tribunals. Hi ha dues denúncies creuades. Una dels cambrers contra els policies. Una altra dels policies contra els cambrers, per intentar robar el mòbil de J. A. F.

Malestar en el si de la policia 

El cas va generar un gran malestar en el Cos Nacional de Policia. Un dels responsables del dispositiu policial desplegat a Catalunya, segons fonts policials, va arribar a dir-li a J. A. F. que no podien permetre's actituds "de criatures" com la seva en una situació tan delicada com la que es respirava a Barcelona. La investigació interna de l'episodi està a l'espera de la resolució del procés judicial que enfronta policies i treballadors del bar. Un local on, per cert, altres policias nacionals han pres copes durant aquests mesos -abans i després d'aquest incident- amb total normalitat.