DICTAMEN JURÍDIC

El cessament del Govern és inconstitucional segons el Consell de Garanties

Els lletrats del Parlament, en canvi, avalen la convocatòria d'eleccions per part de Rajoy dins de l'article 155

1
Es llegeix en minuts

El Consell de Garanties Estatutàries ha conclòs que cessar el president de la Generalitat i tots els consellers és inconstitucional perquè "no respecta els principis de gradualitat ni de proporcionalitat".  "No era una mesura necessària o indispensable per aconseguir la finalitat perseguida per l'article 155 de la Constitució", argumenta el dictamen demanat per tres diputats de JxSí de la diputació permanent del Parlament de Catalunya.

El dictamen del CGE, que representa els lletrats del Parlament, reafirma la inconstitucionalitat de la mesura que ja va advertir en un anterior dictamen del passat 26 d'octubre, aquesta vegada a petició del Govern i just abans que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, anunciés el cessament de l'Executiu català en ple.

El text del CGE defensa que "hauria sigut possible implementar altres mesures menys restrictives i a la vegada compatibles amb l'eficàcia d'aquest mecanisme de coerció estatal". Els lletrats ja van protestar contra les mesures implementades per la presidència del Parlament en el debat del 6 de setembre i davant la DUI.

Notícies relacionades

La conclusió va ser aprovada per la majoria de 7 vots a favor del CDE i un en contra. En canvi, l'òrgan consultiu sí que considera que la decisió de Rajoy de convocar eleccions i dissoldre el Parlament no vulnera l'article 155 de la Constitució perquè té cabuda en l'expressió de "mesures necessàries" d'aquest article i es tracta d'una de les opcions "menys lesives amb el principi d'autonomia política perquè facilita la restitució plena de l'autogovern en el termini més breu".

Així mateix, el dictamen també considera constitucionals les mesures sobre la intervenció de la funció d'impuls i control polítics del Parlament en cas que s'interpretin amb les "limitacions" que indica el CGE.