BRUSSEL·LES

El Tribunal belga decidirà el 14 de desembre sobre l'extradició de Puigdemont

La defensa rebutja l'euroordre perquè els delictes de què s'acusa l'expresident i els exconsellers no són delictius a Bèlgica

Els advocats al·leguen també davant el jutge que executar l'ordre europea vulneraria els drets fonamentals dels polítics catalans

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martínez

El jutge de primera instància de Brussel·les encarregat d'examinar l'euroordre cursada per Espanya contra Carles Puigdemont, Clara Ponsatí, Lluís Puig, Meritxell Serret Toni Comín anunciarà la seva decisió el 14 de desembre, segons han explicat els advocats de la defensa. El magistrat ha escoltat aquest dilluns les al·legacions de la fiscalia i l'equip d'advocat defensors, però ha optat per donar-se un termini de 10 dies per prendre una decisió sobre l'extradició a Espanya dels cinc polítics catalans.

La segona vista ha arrencat aquest dimarts a les 9 del matí i ha acabat a les 12.30 del migdia. En total han sigut una mica més de tres hores d'audiència durant la qual la fiscalia ha tornat a defensar l'extradició a Espanya dels cinc polítics catalans sobre la base de quatre dels cinc delictes inclosos en l'euroordre emesa el 3 de novembre per la jutge Carmen Lamela: rebel·lió, sedició, malversació de fons públics i desobediència.

"El fiscal ha mantingut la petició que es compleixi l'extradició tal com va fer el 17 de desembre, però ha eliminat la corrupció i la prevaricació", ha explicat després de l'audiència l'advocat de Carles Puigdemont Jaume Alonso-Cuevillas. Les defenses, per la seva banda, han rebutjat l'execució de l'euroordre sota un doble argument.

Notícies relacionades

Per començar, perquè consideren que "els fets continguts en l'euroordre no serien delictius segons l'ordenament jurídic belga" i, en segon lloc, perquè "en cas d'extradició no hi ha prou garanties que a Espanya puguin tenir un judici just amb totes les garanties que exigeix el dret internacional i les normes europees", ha assenyalat Alonso-Cuevillas, que ha comparegut amb els advocats belgues Paul Bekaerts i Christophe Marchand.

L'equip de defensors ha presentat els últims dies al·legacions per escrit i un ampli dossier de documentació que el jutge neerlandòfon, de qui no ha ha transcendit la seva identitat, examinarà ara amb detall. "El jutge no ha volgut decidir avui en calent i ha volgut reflexionar pausadament. Ens ha comunicat que anunciarà la seva decisió el 14 de desembre", ha afegit. Això significa que la resolució coincidirà amb l'estada del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, a Brussel·les, on arribarà aquell dia per participar en l'últim Consell Europeu de l'any.