Malestar del PDECat pel menyspreu de Junts per Catalunya

Puigdemont demana a la Junta Electoral poder fer campanya

El president també es desmarca del PDECat respecte a la unilateralitat

zentauroepp41133255 30 11 2017 carles puigdemont entrevistado en els matins de t171130084725

zentauroepp41133255 30 11 2017 carles puigdemont entrevistado en els matins de t171130084725

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

«El PDECat no es presenta a aquestes eleccions». Aquesta frase, pronunciada aquest dimecres per la directora de la campanya de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, ha elevat el malestar del partit de Marta Pascal respecte de JxCat, pel menyspreu que diuen sentir respecte a la campanya electoral. En canvi, per tirar endavant actes de campanya sí que es busca la participació de la militància del partit.

Es tracta d’un enuig de les bases postconvergents perquè el seu perfil està absolutament diluït dins de la nova marca electoral amb què per un costat es pretén donar una imatge de transversalitat, però per l’altre es deixa en segon pla el partit del qual neix aquesta aposta electoral.

Nous dirigents

Tant és així que el PDECat reforçarà la seva direcció aquest pròxim cap de setmana. Avui i dissabte, les bases votaran la incorporació a l’executiva de nous dirigents que supleixen els quatre que van cessar per no complir el règim d’incompatibilitats. Són l’alcalde de Tortosa Ferran Bel (que deixarà l’alcaldia per evitar la incompatibilitat), Lluís Font (encarregat de posar en marxa el futur think tank del partit), l’exconsellera d’Ensenyament Meritxell Ruiz (encarregada de reforçar el discurs ideològic), Maria Senserrich (que ha sigut diputada aquesta legislatura, de perfil jove i ben valorada internament) i l’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, que al deixar el Parlament es pot reincorporar a la cúpula del partit.

Per la seva part, el president cessat, Carles Puigdemont, va tornar ahir a defensar la hipòtesi de la unilateralitat respecte a l’Estat malgrat la tendència del PDECat i d’ERC a plantejar aquesta via de cara a la pròxima legislatura. «Si davant nostre algú [l’Estat] no exclou la unilateralitat, nosaltres no podem excloure res», va assegurar.

Notícies relacionades

Puigdemont va confirmar la seva intenció i la dels exconsellers que estan a Bèlgica de demanar que se’ls permeti participar en la campanya electoral que comença la nit de dilluns a dimarts vinent. «M’agradaria i la nostra intenció és demanar a la Junta Electoral que garanteixi les condicions perquè jo pugui fer campanya amb normalitat a Catalunya, estem treballant la consulta [a la Junta Electoral] perquè tenim dret al sufragi, a fer la campanya igual que la resta de candidats; és una cosa important en democràcia, si no, el resultat queda afectat».

En una entrevista a TV-3, Puigdemont va confirmar que si resulta elegit intentarà ser investit president. «Si al Parlament hi ha una majoria independentista que vol ratificar el Govern del setembre del 2015, es donarà una paradoxa i una contradicció: els compromisos que et poden portar a ser president, et poden portar a la presó». L’expresident cessat ha dit que està disposat a posar a prova aquesta contradicció.