Els exconsellers demanaran quedar lliures després de renunciar a la DUI

Els exmembres del Govern i els Jordis sol·licitaran la seva llibertat al jutge Llarena

Al·legaran que ja compleixen la llei a l'acatar la seva destitució i concórrer al 21-D

zentauroepp40789117 former catalan vice president oriol junqueras arrives at the171115130918

zentauroepp40789117 former catalan vice president oriol junqueras arrives at the171115130918 / Paul White

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

Els exconsellers i els líders de les entitats independentistes empresonats per ordre de l'Audiència Nacional van esbrossant el camí per intentar sortir en llibertat abans que comenci la campanya electoral, d'aquí una setmana. Tots presentaran aquest dimarts un escrit davant el Tribunal Suprem, que acaba d'assumir les causes, per sol·licitar que els citi a declarar novament i els deixi en llibertat provisional. La petició arriba després que tots els exmembres del Govern hagin acatat la seva destitució i renunciat a les vies unilaterals, un factor que podria ser decisiu perquè el magistrat els permetés abandonar la presó.

Fonts jurídiques de les defenses tenen previst remetre aquest dimarts la petició per comparèixer davant el magistrat del Suprem Pablo Llarena, en la qual expressen la seva voluntat de tornar a declarar, encara que únicament amb relació als motius pels quals l'AN va ordenar el seu ingrés a la presó. Confien que el magistrat els pugui citar a finals de setmana.

Davant el nou escenari processal obert, les defenses dels exconsellers empresonats i les de Sànchez i Cuixart demanaran tornar a declarar per argumentar davant el Suprem que no existeix el risc de fuga, reiteració delictiva i destrucció de proves en què Lamela es va basar per empresonar-los. En el cas dels exmembres del Govern, fonts de les defenses apunten que la renúncia davant el jutge Llarena a les vies unilaterals seria més aviat explícita, al·legant que al concórrer com a candidats a les eleccions del 21-D han acatat l'article 155 i la legislació vigent.

Tant els exconsellers com Jordi Cuixart Jordi Sànchez, presidents d'Òmnium i ANC, són a la presó preventiva per ordre de la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela, que els investiga per rebel·lió, després d'una compareixença davant la magistrada en què es van acollir al seu dret a contestar només a les preguntes de la seva defensa.

Causa remesa

Precisament aquest dilluns, l'Audiència Nacional ha remès la causa contra el Govern destituït al magistrat del Suprem Pablo Llarena, que en contra del criteri de la fiscalia la unirà a les diligències que té obertes arran de la querella per rebel·lió contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres de la Mesa.

Llarena va decidir el 9 de novembre deixar en llibertat sota fiança Forcadell i els membres de la Mesa de JxS, després d'una compareixença en què van afirmar acatar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i es van comprometre a mantenir la seva activitat política dins del marc constitucional.

Vulneració de drets

Els investigats -que concorren a les eleccions del 21-D, excepte en els casos de l'exconsellera de Governació Meritxell Borràs i de Cuixart- pretenen adduir també davant el Suprem que estar a la presó mentre transcorre la campanya electoral suposa una vulneració del seu dret i el dels ciutadans a la participació política, han assenyalat les mateixes fonts.

Notícies relacionades

De fet, els advocats pensen demostrar-ho davant el Suprem amb una còpia del Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) de dissabte passat que publicava les candidatures d'ERC i Junts per Catalunya -liderada pel expresident Carles Puigdemont-, en què concorren els investigats.

Paral·lelament, els advocats dels exconsellers tenen previst retirar els recursos d'apel·lació que van presentar la setmana passada davant l'Audiència Nacional contra l'ordre de la jutge Lamela d'enviar-los a la presó preventiva, de manera que evitaran que la Sala Penal d'aquest tribunal es pronunciï sobre l'assumpte. La Sala Penal de l'Audiència ja va acordar, el 8 de novembre, mantenir a la presó preventiva Sànchez i Cuixart.