Guerra de captació d'afiliats sindicals pel procés

CCOO reconeix la sortida de militants per la seva posició ideològica i el sindicat independentista diu que guanya simpatitzants

fcasals40864127 8 11 2017 barcelona jornada de huelga general corte de las v171108180534

fcasals40864127 8 11 2017 barcelona jornada de huelga general corte de las v171108180534

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Unes 300 persones afiliades de CCOO a Catalunya s'han donat de baixa de l'organització sindical des del mes de juliol per la situació política. El secretari general del sindicat a Catalunya, Javier Pacheco, ha reconegut que en els últims mesos "han augmentat les baixes motivades per causes polítiques", concretament per estar en desacord amb la posició del sindicat en la qüestió nacionalista. "Tant d'un extrem com de l'altre", ha afegit. El sindicat independentista Intersindical-Confedració Sindical Catalana esgrimeix el guany de militants durant els últims mesos com a conseqüència de la seva posició davant el procés.

Malgrat que Pacheco ha lamentat les baixes, també ha matisat que "no són suficients" per comprometre "l'estabilitat i la viabilitat" de la principal organització sindical a Catalunya, amb 141.00 afiliats. "Hi ha moltes altes i baixes cada mes", ha explicat Pacheco. En el mateix període el sindicat va créixer al ritme habitual, amb més altes que baixes.

El líder de CCOO també ha assegurat que l'organització es manté cohesionada i ha defensat el seu caràcter "transversal i inclusiu". El sindicat està contactant amb les persones que han pres la decisió d'abandonar-lo per motius ideològics. "Hi volem parlar", ha assegurat Pacheco, per explicar-los que el seu vincle amb el sindicat ha de ser "no només el posicionament ideològic i polític".

"Els volem fer entendre que encara és útil estar a CCOO i que s'hi van afiliar per a altres coses", ha recalcat. El seu propòsit és convèncer-los perquè tornin perquè és el millor instrument dels treballadors per recuperar drets. "La majoria d'afiliats entenen perfectament que el nostre paper no és donar la resposta definitiva a si Catalunya ha de ser una república o no, sinó que és defensar els drets laborals, econòmics i socials de la classe treballadora".

Sindicat independentista

Notícies relacionades

La contrapartida de la pèrdua d'afiliats de CCOO és el guany registrat per la Intersindical-CSC -sindicat que va convocar la vaga general del 8 de novembre- que ha augmentat un 12% des de l'1 d'octubre. El sindicat independentista compta amb 500 associats més, que s'han afegit als 4.000 que hi havia a l'estiu. L'organització espera acabar l'any amb un miler d'afiliats nous.

El portaveu de l'organització, Marc Sallas, ha atribuït aquest ascens al fet que les vagues del 3-O i el 8-N han demostrat que "hi ha una opció sindical que és valenta i digna i que està fent la feina que toca d'acord amb el moment polític que viu el país". Polítics com Antonio Baños (CUP) o Joan Tardà han fet aquesta setmana crides a través de Twitter per incentivar l'afiliació al sindicat.