el procés sobiranista

Mas garanteix amb propietats el pagament dels 5,2 milions pel 9-N

Ortega, Homs, Rigau i Vilajoana també dipositen béns per cobrir la reclamació del Tribunal de Comptes

Els ex alts càrrecs eviten d'aquesta manera l'embargament i que resultessin perjudicats tècnics de confiança

jregue37192048 barcelona 06 02 2017  empieza el juicio a artur mas joana or170313105246

jregue37192048 barcelona 06 02 2017 empieza el juicio a artur mas joana or170313105246 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'expresident de la Generalitat Artur Mas posarà aquest divendres a disposició del Tribunal de Comptes de forma voluntària immobles de la seva propietat per garantir els 5,2 milions d'euros que li reclama l'organisme fiscalitzador per les despeses de la consulta alternativa del 9 de novembre del 2014. Faran el mateix l'exvicepresidenta Joana Ortega, els exconsellers Francesc Homs i Irene Rigau i l'exsecretari general de Presidència Jordi Vilajoana. L'advocat, Rafael Entrena, a més presentarà un escrit acreditant un nou ingrés per import de 150.000 euros, que se sumen als 2,8 milions d'euros ja dipositats. D'aquesta manera, pretén evitar l'embargament de béns.

Amb aquesta operació, els ex alts càrrecs del Govern català entenen que s'ha garantit el total de la liquidació provisional fixada pel Tribunal de Comptes per la utilització de fons públics per a l'organització de la consulta sobiranista. La voluntat de Mas, Ortega, Homs, Rigau i Vilajoana és preservar el patrimoni dels tècnics de confiança de l'Administració autonòmica als quals també se'ls reclamava la quantitat, explica l'advocat Entrena. Malgrat que s'han garantit els 5,2 milions d'euros, tots els implicats segueixen mantenint que en cap cas es va produir cap infracció comptable, ni perjudici per a la Generalitat. A la vegada, han anunciat que defensaran aquest criteri als diversos procediments i instàncies que es desenvolupin en el futur.

Suport de la fiscalia

Notícies relacionades

El Tribunal de Comptes haurà d'estudiar els béns que han sigut aportats pels ex alts càrrecs de la Generalitat i si aquests cobreixen la quantitat reclamava. La denúncia davant aquest organisme fiscalitzador va ser presentada per Societat Civil Catalana, Associació Cívica i Cultural i Advocats Catalans per la Constitució, que en tot moment han comptat amb el suport de la fiscalia.

La partida més alta és la relativa a l'adquisició d'ordinadors per a les meses de votació, que puja a 3.044.399,09 euros, que han d'afrontar solidàriament Rigau i Mas. A Homs se li atribueix la responsabilitat per 2.127.580,09 euros per diverses partides (publicitat, elaboració del suport informàtic, enviament d'informació, centre d'informació i centre de premsa). A Ortega, per les partides relatives al registre de la pàgina web, material per a la votació, assegurances per als voluntaris, suport informàtic i campanya informativa, se li exigeixen 839.520,26 euros. Aquesta sanció no té res a veure amb el procés penal a què van ser sotmesos els exmembres de l'Executiu català i pel qual van ser inhabilitats.