ESTRATÈGIA

El PSOE i el PSC rebutgen C's i es llancen a conquistar el centre

Sánchez situa els taronges "a la dreta del PP" per justificar el seu 'no' a una investidura d'Arrimadas

Els socialistes creuen que ja no poden créixer més per l'esquerra a costa de la caiguda de Podem

undefined41024380 valencia 20 11 2017 pol tica  psoe  pedro s nchez  el secret171123093704

undefined41024380 valencia 20 11 2017 pol tica psoe pedro s nchez el secret171123093704 / Miguel Lorenzo

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Quan li van preguntar aquest dijous a Pedro Sánchez cada quant parlava amb Miquel Iceta, el secretari general del PSOE va contestar amb un somriure: “Diàriament”. La seva relació amb el líder del PSC és excel·lent, la sintonia és gairebé absoluta tot i la tensió que hi va haver en la crisi territorial, i ara que queda menys d'un mes per als comicis autonòmics del 21 de desembre, els dos dirigents estan d'acord en l'estratègia a seguir. Rebutjar pactes postelectorals amb l'independentisme. Negar al mateix temps un futur acord amb el bloc constitucionalista, format pel PP i Ciutadans. Presentar-se com l'única opció capaç de superar l'actual divisió en la societat catalana. I, des de l'esquerra, llançar-se a conquistar el centre.

“Hi ha una equació, pel que li he sentit dir a Iceta: no farem president cap candidat que abraci el secessionisme i en segon lloc som una organització d'esquerres. A Espanya ja hem tingut prou dretes per ara tenir-ne una més a Catalunya”, va dir Sánchez a TVE. Ciutadans, va continuar, és “la mitja taronja del PP” i està a la seva “dreta”.

L'equació és arriscada, difícil de portar a terme, reconeixen en la direcció del PSOE. Les enquestes, com l'última del Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) publicada per aquest diari diumenge passat, col·loquen ERC en primera posició, amb Ciutadans, Junts per Catalunya i el PSC lluitant pel segon lloc. Si Iceta aconsegueix quedar sol darrere dels republicans, tindrà legitimitat de sobres per presentar-se a una investidura. I si no, també ho podria intentar, però encara seria més complicat, al·legant que ell és, amb diferència, el candidat que menys divideix al no estar situat “als extrems”, el més transversal, amb unes llistes que inclouen representants del nacionalisme conservador (l'exconseller Ramon Espadaler, provinent de l'extinta Unió) i destacats referents d'esquerra, com l'exfiscal Carlos Jiménez Villarejo.

Però l'èxit d'aquesta operació és improbable, admeten els socialistes, que no contemplen una repetició electoral a Catalunya com un escenari forassenyat. En qualsevol cas, l'estratègia connecta bé amb els esforços de Sánchez d'intentar conquistar el centre polític a tot Espanya.

Una batalla resolta

“Ara tinc més experiència, estic més consolidat. La meva primera etapa com a secretari general va ser molt convulsa. Estàvem competint amb una altra esquerra per veure qui era alternativa al PP. Això ja ha quedat dilucidat”, va explicar Sánchez en la mateixa entrevista, incidint en la idea que la seva reelecció el maig passat va implicar que els socialistes guanyessin la batalla per l'hegemonia de l'esquerra davant Podem, un partit al qual els sondejos fa temps que no somriuen. Aclarida aquesta pugna, la direcció del PSOE considera que la seva manera de seguir creixent en suport és mirant cap al centre, perquè ja han reconquistat els seus antics simpatitzants que van votar els morats en les últimes cites electorals. O almenys tots aquells disposats a tornar, perquè hi ha un sector important, assumeixen els socialistes, que no farà el camí de tornada.

Notícies relacionades

En aquest panorama s'inclou el suport de Sánchez al Govern central en l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, instrument amb què es va destituir tot el Govern català i es van convocar els comicis del 21-D. Diversos dirigents socialistes expliquen que la seva posició ha sigut aplaudida a tots els territoris, amb l'excepció de Catalunya, i que de passada els ha servit per tenir al costat els barons més importants del partit, que van recolzar Susana Díaz en les primàries.

“Ha sigut una aposta complicada. Ningú sabia com ens sortiria --explica un membre de l'executiva del PSOE--. Però ens ha sortit molt bé”. Tant, que ara els socialistes no descarten arribar a més acords amb el Govern del PP en matèries com l'educació, el finançament i la política territorial. Però això, insisteixen, dependrà, sobretot, de Mariano Rajoy. 

Iceta reforça el missatge de Sánchez

El líder del PSC, Miquel Iceta, ha reforçat el discurs de Pedro Sánchez i aquest dijous ha confirmat que el seu partit "no premiarà" els que han portat Catalunya "al caire del precipici" i, per això, no farà president ni un candidat independentista ni un "de dretes", incloent-hi Ciutadans, per ser "soci preferent" del PP.