Rufián a Rajoy: "¿Es comportarà com un carceller o com un demòcrata?"

El portaveu republicà atia la por a l'Exèrcit si l'independentisme guanya el 21-D

El president del Govern assegura que respectarà els resultats de les eleccions

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Gabriel Rufián va portar a mitjans de setembre un pas més enllà la categoria de coses que adornen intervencions parlamentàries a l'anar al Congrés amb una impressora. Dimarts de la setmana passada, el portaveu republicà va recórrer a una cosa menys pesant però de més simbolisme, unes manilles, i va desitjar que Mariano Rajoy “en porti algun dia”. El missatge va motivar que la presidenta de la Cambra baixa, Ana Pastor, el cridés a capítol per segona vegada. Rufián es tornava a enfrontar avui al cap de l'Executiu. Hi havia expectatives sobre l'objecte que exhibiria. No obstant, aquesta vegada ha optat per fiar-ho tot a la seva agressiva retòrica, atiant la por a una intervenció de l'Exèrcit si l'independentisme guanya els comicis del 21 de desembre i dient “carceller” a Rajoy.

La pregunta era aquesta: “¿El Govern espanyol respectarà els resultats de les eleccions?”. Una convocatòria, ha dit el republicà, “il·legítima” a l'haver-se portat a terme “des d'un despatx”, a través de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, però a la qual ERC es presentarà.

Notícies relacionades

El republicà ha recordat la sort de Lluís Companys, president de la Generalitat afusellat pel franquisme. “¿Si guanyem, no veurem la senyora De Cospedal cridant a files l'Exèrcit, no veurem la policia donant cops de porra, no veurem polítics catalans a la presó? ¿Si guanyem, no veurem judicis pràcticament inquisitorials en què gairebé es fa besar la bandera espanyola, no el veurem facilitant la fuga d'empreses, no el veurem aplicar el 155? En definitiva, el 21 de desembre, ¿es comportaran com a carcellers o com a demòcrates?”, ha preguntat el diputat català.

La contradicció

Rajoy s'ha mantingut impertorbable. Primer ha subratllat que respectarà el resultat d'unes eleccions “legals, per elegir els diputats del Parlament”, perquè "fins aquí podíem arribar". Després ha entrat en la presumpta contradicció del missatge de Rufián. “Què vol que li digui. Diu que les eleccions són il·legítimes però també que s'hi presentaran. M'agradaria que ho expliqués. En tot cas, si no ho explica no passa res”, ha assenyalat Rajoy, que ha demanat a l'independentisme que “deixi de perjudicar l'economia de Catalunya”.