C's i PP demanen inspeccions contra l'adoctrinament en les escoles

Rivera proposa crear una agència independent i els populars plantegen reforçar els controls ja existents

PSOE, Podem, Compromís i els nacionalistes els acusen d'"instrumentalitzar" l'educació davant el 21-D

undefined40952419 graf981  madrid  15 11 2017   el presidente de ciudadanos  a171115094905

undefined40952419 graf981 madrid 15 11 2017 el presidente de ciudadanos a171115094905 / Ballesteros

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol /Juan Ruiz Sierra

Ciutadans i PP volen establir més controls per evitar l'"adoctrinament ideològic" a les escoles. Les dues formacions han defensat aquest dimarts les seves iniciatives davant el ple del Congrés dels Diputats:  Albert Rivera proposa crear una agència independent en què els tècnics elaborin informes per certificar si els centres educatius, els llibres de text i els docents compleixen amb el que estableix la Constitució. El PP considera que és necessari reforçar els mecanismes de control ja existents i dotar de més recursos l'alta inspecció educativa.  PSOEUnits Podem, PNB, ERC, Compromís, PDECat, Bildu i Fòrum Astúries s'oposen a les dues propostes, que es votaran dijous que ve.

"Volem que aprenguin a pensar, no que els ensenyin el que han de pensar"

Albert Rivera

President de Ciutadans

Rivera ha acusat els governs populars i socialistes de tolerar les exigències dels partits nacionalistes per no controlar l'educació a canvi de garantir suport a la Moncloa. El president de Ciutadans ha denunciat la connivència del bipartidisme que, segons el seu parer, ha permès que els alumnes siguin adoctrinats amb llibres de text que fan "colonialisme dels Països Catalans" i que hi hagi símbols ideològics a les escoles, com les estelades independentistes. "¿Vostès creuen que els llibres de text a Catalunya han de dir el que diu [Carles] Puigdemont o el que diu la Constitució?", ha plantejat Rivera després d'acusar el PSOE d'haver abandonat la seva posició com a partit d'Estat per entregar-se a l'independentisme i el podemisme.

"Deixi la campanya electoral, se li ha vist el llautó, deixi d'instrumentalitzar l'educació"

María Luz Martínez Seijo

Portaveu Edució PSOE

Els socialistas han presentat una esmena a la totalidad. Acusen Ciutadans de fer un ús "oportunista"  de l'educació a les portes de la campanya electoral del 21-D. "Mai ha arribat tan lluny la instrumentalització de l'educació a Espanya", ha lamentat la portaveu María Luz Martínez Seijo, que ha acusat Rivera d'intentar privatitzar una competència estatal com és l'alta inspecció "per un grapat de vots". 

"Volen una policia educativa per controlar des de Madrid el que el PP no controla a les urnes autonòmiques"

Marta Sorlí

Diputada de Compromís

Units Podem ha denunciat que Rivera vulgui "imposar una policia política des de les aules". El portaveu dels comuns Joan Mena ha qualificat la iniciativa de "llei mordassa de l'escola catalana" i ha acusat Rivera de voler recentralitzar l'educació amb una inspecció que, segons els seus càlculs, costaria 3 milions d'euros. La seva intervenció, en què ha comparat els dirigents que defensen més controls educatius amb "porcs en una bassa", ha provocat la intervenció de la presidenta del Congrés, que ha fet esborrar l'expressió del diari de sessions.

Compromís ha criticat amb rotunditat la iniciativa i ha acusat C's de ser "com els Minions, al servei del PP". "Volen crear una policia educativa perquè el PP pugui controlar des de Madrid elque no ha pogut controlar a les urnes autonòmiques", ha apuntat la diputada Marta Sorlí. El PDECat ha subratllat la "contradicció" que Rivera "fill del sistema educatiu català" plantegi aquesta iniciativa si ha sigut adoctrinat.

"Vostès semblen porcs barallant-se en una bassa de fang per mentides com l'adoctrinament"

Joan Mena

En Comú Podem

El PNB considera que els dirigents de C's estan "obsessionats" amb mecanismes de control que "subjuguin algunes comunitats autònomes" i que constitueixen una "perversió" per "recentralitzar". "Castigar Catalunya és barra lliure", ha denunciat Joseba Andoni Agirretxea.

Notícies relacionades

ERC ha acusat Ciutadans de "voler legislar des de l'oportunisme i des del rancor", en paraules del seu portaveu Joan Olòriz. 

El PP considera que algunes comunitats autònomes han sigut "deslleials" i han "abusat de la confiança" al "tergiversar la història i la geografia".