TRIBUT

La Fiscalia General de l'Estat alberga la capella ardent de José Manuel Maza

Les restes mortals del fiscal general han arribat aquesta matinada

El Rei i les principals autoritats del país li rendiran homenatge

Les restes mortals del fiscal general han arribat aquesta matinada / ÁNGEL DÍAZ / 'VÍDEO: EFE

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La seu de la Fiscalia General de l'Estat, al carrer Fortuny de Madrid, acull aquest dimarts entre les nou del matí i les sis de la tarda la capella ardent de José Manuel Maza, fiscal general de l'Estat mort dissabte a Buenos Aires (Argentina) per una infecció renal.

A la capella ardent estaven esperant el fèretre el ministre de Justícia, Rafael Catalá; el president del Tribunal Constitucional, Juan José González Ribas; el del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, així com el tinent fiscal del Suprem, Luis Navajas, magistrats i fiscals de sala del Suprem i de la Fiscalia General. Les principals autoritats del país aniran al llarg del dia a retre homenatge a Maza. El Rei ha confirmat la seva presència a partir de les 10.30 hores.

Les restes mortals de Maza han arribat aquesta matinada, a les 4.55 hores, a l'aeroport de Barajas procedents de Buenos Aires. La repatriació del cos, que s'ha fet en estricta intimitat per respecte a la família, s'ha produït una vegada complerts tots els tràmits legals, gestionats per l'ambaixada espanyola al país austral i el govern de l'Argentina.

El funeral se celebrarà dijous que ve, 23 de novembre, a les 20.15 hores a l'església de Santa Bárbara de Madrid.

Consternació i tristesa

Així ho ha comunicat oficialment la Fiscalia General, poc després de fer-se públic un comunicat en què els vocals del Consell Fiscal expressen la seva "profunda consternació i tristesa" davant la sobtada mort de Maza, que és el primer fiscal general de la democràcia que mor ocupant el càrrec.

També al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) preparen un homenatge per a Maza, segons va manifestar aquest diumenge el president d'aquest òrgan, per formar part el magistrat des del 2002 de la Sala Penal del Tribunal Suprem, òrgan al qual hauria tornat després de la seva etapa a la fiscalia.

Notícies relacionades

Jutge de carrera, Maza va prendre possessió al capdavant del ministeri públic fa menys d'un any, el 29 de novembre del 2016, i des del seu càrrec li va correspondre fa només unes setmanes fer front al desafiament independentista a Catalunya amb interposició de querelles contra l'exgovern de la Generalitat i els diputats del Parlament que van afavorir la declaració unilateral.

Maza era des del 14 de novembre a l'Argentina, on participava en l'Assemblea Iberoamericana de Ministeris Públics, va haver de ser ingressat al trobar-se indisposat, i un dia després la seva situació va empitjorar i va morir per una infecció generalitzada.