CONCLAVE PREELECTORAL

El PSOE valida el pacte Rajoy-Sánchez sobre Catalunya

El comitè federal dels socialistes recolza la posició del PSC davant el 21-D

Iceta intervindrà en obert per fixar el rumb davant els pactes i les enquestes

undefined40478071 barcelona 09 10 2017  pol tica   acte pol tic del psc amb pe171110180010

undefined40478071 barcelona 09 10 2017 pol tica acte pol tic del psc amb pe171110180010 / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra / Iolanda Mármol

El PSOE reuneix aquest dissabte el seu comitè federal en una trobada que avalarà el rumb fixat pel seu secretari general, Pedro Sánchez, per abordar la crisi catalana i l'horitzó electoral del 21-D. La reunió, en què el PSC tindrà un paper preeminent, constatarà dues realitats.

Per una banda, traslladarà un suport inequívoc al líder del partit a Catalunya, Miquel Iceta, que, de forma extraordinària, intervindrà amb un discurs en obert al migdia. El suport, a més, es plasmarà en un comunicat oficial en què els socialistes manifestaran el seu vistiplau a l'acord dels catalans amb l'antiga Unió (Units per Avançar).Unió (Units per Avançar).

El pacte, malgrat haver despertat certa sorpresa, també busca actuar com a bàlsam per a una vella guàrdia que temia que el PSC s'escorés cap a posicions netament esquerranes, pròximes al sobiranisme. La presència de Ramon Espadaler, que havia sigut conseller amb Artur Mas, com a número 3 per Barcelona, i sis fitxatges més hereus del partit democristià pretén atraure l'electorat catalanista moderat, que aposta per canvis però fuig d'aventures independentistes.  

Calma als territoris

En clau estatal, el comitè federal evidenciarà la unitat dels barons al voltant del líder. No és que les ferides estiguin completament tancades, però sí que és cert que la posició marcada per Sánchez respecte a la crisi a Catalunya ha contribuït a calmar els ànims dels caps territorials. Aquesta imatge d'entesa es reforçarà a la reunió que Sánchez mantindrà amb els barons (el consell de política federal), a primera hora, abans que arrenqui el comitè federal.

La decisió del secretari general de recolzar el Govern en l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a canvi d'arrencar els compromisos a Mariano Rajoy per impulsar la comissió territorial al Congrés i activar la reforma de la Carta Magna sembla que ha calmat la inquietud dels responsables territorials. Després de la reunió amb els barons, començarà el comitè federal, amb un discurs de Sánchez en obert.

Menys presència en campanya

Notícies relacionades

El líder dels socialistes insistirà en la posició del PSOE i el PSC davant de les eleccions autonòmiques del 21-D, en què les enquestes els auguren un increment de vot notable respecte al 2015. Amb la campanya ben a prop, la intenció de l'equip de Sánchez és limitar la seva presència a Catalunya a actes puntuals. Les seves intervencions encara no són a l'agenda però seran, sens dubte, menys que en l'última campanya, quan va protagonitzar imatges inesborrables als mítings quan es va posar a ballar amb Iceta.

El comitè federal de dissabte no tindrà lloc com és habitual a la seu de Ferraz, a la ciutat de Madrid, sinó a Alcalá de Henares (Madrid), per una qüestió d'aforament. Els membres del comitè federal han augmentat en els últims mesos després dels congressos territorials de l'estiu i l'organització ha decidit traslladar-lo.