ENTREVISTA DES DE BRUSSEL·LES

Puigdemont insisteix que la llista unitària és l'"única alternativa"

Acusa el Govern central de fer un "cop d'Estat" amb el cessament del Govern català i l'aplicació de l'article 155

Lamenta l'"absoluta indiferència" i la "desconnexió absoluta d'una elit" europea que posa en risc la UE

2
Es llegeix en minuts

resident de la Generalitat Carles Puigdemont ha insistit aquest dimarts en la seva aposta per una llista unitària independentista que englobi PDECat, ERC i la CUP de cara a les eleccions del 21 de desembre convocada pel Govern de Mariano Rajoy. En una entrevista a Catalunya Ràdio des de Brussel·les, acompanyat dels exconsellers Toni Comín, Meritxell Serret, Lluís Puig i Clara Ponsatí, Puigdemont ha considerat que és l'"única alternativa" davant l'empresonament de més de mig Govern cessat i dels presidents de l'ANC i Òmnium CulturalJordi Sànchez i Jordi Cuixart. Així mateix, ha avisat que portaran la seva situació als tribunals internacionals. "Espanya passarà vergonya", ha advertit. "L'ideal és que hi hagi una llista de país, amplíssima, que inclogui tot el Govern i que defensi la democràcia. No tenim cap més alternativa que anar tots junts, hi ha gent a la presó. ¿Què més cal per adonar-nos que ara és el moment?", ha clamat l'expresident, que ha mantingut un to molt vehement durant tota l'entrevista.

Aquesta proposta, no obstant, no ha sigut secundada per l'extitular de Salut, Toni Comín (ERC), que ha considerat que ell és partidari de la fórmula que "doni més vots" a l'independentisme.

El termini per a la inscripció de les coalicions electorals venç aquest dimarts sense un acord clar entre els dos principals actors, PDECat i ERC.

Una causa de drets humans

Sobre la decisió de la justícia d'empresonar més de mig Govern, Puigdemont ha considerat que es tracta d'una "causa de drets humans, per sobre de si es creu en la independència o no" i ha avisat que es tracta d'"una verdadera anomalia a Europa".

Segons el president destituït, "l'Estat espanyol ha embogit" i considera molt probable que tant ell mateix com la resta dels membres del Govern que ara es troben a Brussel·les acabin també en presó incondicional. Així mateix, ha qualificat les mesures en l'aplicació de l'article 155 com una "verdadera bomba atòmica" i una "aberració".

Notícies relacionades

"Estem cessats per un cop d'Estat de l'Estat espanyol", ha clamat Puigdemont abans de considerar que s'han vulnerat drets com el d'expressió o el de reunió recollits a la Constitució. Però el dirigent independentista ha advertit que està disposat a portar aquest cas fins als tribunals internacionals i ha considerat que el Govern de Mariano Rajoy "passarà vergonya". "No serà la primera vegada, ja els va passar amb les tortures del 92 o el 'cas Atutxa', quan Espanya va ser condemnada", ha recordat.

Toc d'atenció a la UE

D'altra banda, Puidemont ha avisat la Unió Europea que "no pot tenir un Govern a la presó o a l'exili". Ha lamentat la "indiferència" i la "desconnexió absoluta d'una elit europea que "obeeix als estats" i posa en risc "els valors fundacionals d'Europa", mentre la ciutadania i els mitjans de comunicació fan un "desplegament colossal" per interessar-se per Catalunya. "De desconnexió en desconnexió, un dia veuran que no els segueix ningú", ha subratllat.

zentauroepp40848356 bruselas 07 11 2017 el president puigdemont y los consellers171107084851

zentauroepp40848356 bruselas 07 11 2017 el president puigdemont y los consellers171107084851