ELS 'PAPERS DEL PARADÍS'

L'estructura 'offshore' vinculada a Trias va seguir operant quan ja era alcalde

El 'trust' de l'exalcalde de Barcelona està lligat a una societat a les illes Verges britàniques dissolta el gener del 2013

zentauroepp40841692 barcelona 06 11 2017  pol tica   el presidente del grup muni171106141608

zentauroepp40841692 barcelona 06 11 2017 pol tica el presidente del grup muni171106141608

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L'estructura offshore en què suposadament va participar com a beneficiari l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias, actual portaveu municipal del PDECat, hauria estat funcionat almenys fins al 4 de gener del 2013, un any i mig després de l'arribada de Trias a l'alcaldia. Una societat pantalla relacionada amb The JTB Family Settlement, el fideïcomís o trust familiar que presumptament van utilitzar els Trias per controlar fons al banc RBS Coutts a Ginebra, es va mantenir activa fins a aquell any al registre de les illes Verges britàniques, segons han revelat aquest dilluns La Sexta i El Confidencial en una nova entrega dels Papers del paradís.

El nom de la societat vinculada a Trias, Highgate Partners Corp., apareix en un arxiu Excel creat per RBS Coutts de Ginebra el 2011 vinculat a la mare de Trias, Maria Vidal de Llobatera Bassols, juntament amb els trusts The JTB Family Settlement i The JTB Grandchildren's Sub Fund, encara que la matriarca apareix com a "difunta". La mare de Trias va morir el 12 de juliol del 2008, quatre mesos abans del correu electrònic amb tots els beneficiaris de The JTB Family Settlement enviat per l'oficina a les illes Caiman d'Appleby, un bufet fundat a les Bermudes especialitzat en el disseny de xarxes opaques i que, en aquell moment, col·laborava amb RBS Coutts per facilitar l'ocultació de clients de l'entitat.

TRIANGULAR EL CONTROL DELS FONS

La comunicació revela que els beneficiaris del fideïcomís eren, a més del mateix Trias, els seus pares, els seus 11 germans i un nebot. Segons els documents, Highgate Partners Corp. hauria sigut utilitzada per triangular el control dels fons que presumptament tenia la família a l'RBS Coutts i altres possibles béns, un esquema habitual en els paradisos fiscals, a l'aparèixer categoritzada com a "societat pertanyent a un trust".

El fideïcomís camufla el vincle d'una o diverses persones amb una societat administrada per testaferros que, en última instància, és l'única que apareix públicament com a tenidora dels actius. Segons documents del registre mercantil de les illes Verges britàniques, l'empresa instrumental de la família Trias va ser incorporada l'any 2000 per Trident Trust Company, un proveïdor de mercantils opaques amb domicili a Road Town, la capital d'aquest arxipèlag del Carib.

Després de la mort de la mare el 2008 -el pare havia mort el 1994-, Trias i els seus germans van optar suposadament per repartir-se almenys el 50% dels fons controlats a través de The JTB Family Settlement. No obstant, Highgate Partners Corp. va continuar operativa durant els següents cinc anys. Trident Trust Company va continuar pagant al registre de les illes Verges britàniques la taxa anual de 350 dòlars (301 euros al canvi actual) per renovar la vigència de la mercantil.

LA DISSOLUCIÓ

Notícies relacionades

El 10 de desembre del 2012, només 27 dies després que Trident pagués la taxa per mantenir-la funcionant durant l'any següent, va començar el procés de dissolució de la societat. El motiu del tancament no va ser especificat per la persona que va fer el tràmit. Es va identificar com a Lesley-Ann Reynolds i va deixar una adreça a Meyrin, un barri de Ginebra. Les dades coincideixen amb les d'una advocada que, en aquell període, treballava com a assistent a la sucursal suïssa de RBS Coutts.

Finalment, el 4 de gener del 2013 va quedar anotada la baixa de la societat al registre de les illes Verges britàniques. La dissolució es va produir només un mes i mig després que transcendís que la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional estava investigant patrimonis ocults a l'estranger de dirigents de CDC.