EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Maza diu que la llibertat de Puigdemont pot ser "raonable" a Bèlgica

El fiscal general de l'Estat subratlla que és a Espanya on hi ha "risc de reiteració delictiva"

zentauroepp40844511 maza171106202730

zentauroepp40844511 maza171106202730 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrera

El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, diu que desconeix els fonaments en què s'ha basat la justícia de Bèlgica per deixar en llibertat condicional Carles Puigdemont i els consellers cessatsCarles Puigdemont que segueixen amb ell allà, però apunta que pot ser una decisió lògica, donat que en aquest país no pot seguir delinquint. Aquest risc, segons ha indicat, va ser el que va portar la Fiscalia a demanar presó per als exconsellers que seguien a Espanya i que la jutge del cas va acceptar.

"No conec els fonamentats, així que no puc dir si la comparteixo o no [la decisió de la justícia belga], però em pot semblar raonable perquè la situació és diferent, perquè és a Espanya on hi ha risc de reiteració delictiva", ha assenyalat a València abans de pronunciar una conferència al Club de Encuentro Manuel Broseta.

Maza ha insistit en el seu respecte "a les decisions jurisdiccionals i més si són de la Unió Europea", però també es mostra esperançat perquè s'atengui la petició d'extradició que han realitzat. "No sé [si extraditaran l'expresident]; espero que sí, perquè pensem que tenim fonaments més que de sobres per a això", ha subratllat. El fiscal ha assegurat desconèixer si l'Executiu de Mariano Rajoy està còmode o no amb les seves peticions de presó, i assenyala que, si no ho està, "reafirmaria encara més l'autonomia del ministeri fiscal, que fa el que creu que ha de fer al marge d'opinions".

Forcadell i la resta de la Mesa

Maza no ha volgut avançar si la Fiscalia demanarà presó per a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la resta del membres de la Mesa de la Cambra i ha recordat que dependrà del que declarin. "No puc anticipar la posició de la Fiscalia i menys abans que presti la declaració corresponent i sapiguem si hi ha fonament per demanar-la", ha explicat.

El fiscal tampoc ha volgut avançar si hi haurà una posició diferent amb el comú Joan Josep Nuet, que ha assegurat que va votar en contra de la declaració unilateral d'independència (DUI). "Depèn de la declaració de cadascú", ha afegit Maza, que subratlla que "cada petició s'acomodarà", com ja es va fer "la vegada anterior", sobretot "al risc de reiteració delictiva". "El tema no ha sigut en cap moment el risc de fuga com alguns han entès, ni tampoc la destrucció de proves, sinó el risc de reiteració delictiva que la Fiscalia entén que no s'ha de consentir", ha afegit. 

Notícies relacionades

Maza ha agraït el suport que diu que sent per part de la carrera judicial, i ha apuntat especialment a la tasca dels fiscals catalans. I ha anunciat que s'estan estudiant les pressions que poden estar patint alguns d'ells. "El comportament dels fiscals catalans és absolutament exemplar. Ho estan passant molt malament, alguns amb pressions fins i tot familiars, i estan al peu del canó amb fermesa independentment de les seves idees, alguns amb conviccions nacionalistes. I estan complint amb el seu deure de vetllar per l'Estat de dret", ha destacat.

'Más dura será la caída', de Gabinete Caligari

Maza va demanar disculpes pel fet que l'arxiu en què es van difondre les peticions de presó de la Fiscalia es digués "Más dura será la caída" i ho ha vinculat al descuit d'un funcionari seguidor del grup Gabinete Caligari. "És una cosa desafortunada i una vegada més demanem disculpes. Estava gravant aquest document sobre un arxiu anterior d'una persona de la Fiscalia aficionada a la música i segons sembla és una cançó de Gabinete Caligari; tenia allà gravada la lletra i va escriure sobre aquest document, però cal entrar en les metadates per veure-ho", ha apuntat.