De cara al 21-D

El PDECat ungeix Puigdemont com a candidat i pressiona ERC per la 'llista única'

Marta Pascal afirma que el seu partit "no serà el que posi traves" al front unitari

40757728 60

40757728 60 / FERRAN NADEU (FERRAN NADEU)

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'independentisme català s'encamina cap a la reproducció de l'esquema que segueixen els partits del ‘bloc del 155’. És a dir, la multiplicitat de llistes. El consell nacional del PDECat ha elegit aquest diumenge Carles Puigdemont com a candidat després que el president cessat s'oferís com a cap de cartell d'un front unitari.

De fons, i una vegada més, les tensions entre els postconvergents i ERC per veure qui imposa les seves tesis sobre les candidatures. CDC i ara el PDECat, des que van perdre a mans dels republicans les eleccions europees del 2014, defensa llistes unitàries allà on hi hagi eleccions. Els republicans, amb la creença que els postconvergents pretenen camuflar els pèssims resultats que els donen les enquestes i que els van donar les urnes en les dues eleccions generals del 2015-16, es resisteixen de l'opa ensenyant les urpes.

Això repercuteix en la seguretat postconvergent que els republicans anteposen els seus resultats electorals als interessos catalans, tot i que encara s'ha de demostrar que una llista única obtingui més bons resultats que diverses de separades, al model italià. De fet, la suma de diputats més baixa entre CDC/PDECat i ERC es va produir, precisament, amb Junts pel Sí.

Discurs de Pascal

En el discurs obert a la premsa que ha traçat la coordinadora del PDECat, Marta Pascal, ha afirmat que la seva és una aposta de “conjunt”, una “gran llista unitària que incorpori totes les sensibilitats”.

“Per nosaltres no quedarà”, ha dit Pascal, que, en una referència velada a ERC, ha sentenciat: “No serem nosaltres els que posarem condicions ni traves”.

I és que els postconvergents han entès el missatge que va enviar el consell nacional d'Esquerra, dissabte, en el sentit que ells subscriuen una llista unitària si realment és unitària, és a dir, si hi ha la CUP, com una condició. Força difícil de complir, fins i tot pels mateixos postconvergents.

Notícies relacionades

Només fa falta remetre's a les paraules de Pascal aquest diumenge, sobre el futur del seu partit. “Hem d'estar orgullosos del que som. Només amb una actitud d'autoafirmació, de ser un espai de centre pragmàtic i vocació europeista tirarem endavant”. De fet, aquesta autoafirmació és la que ha portat els postconvergents a atacar freqüentment la CUP, com a mitjà de marcar distàncies ideològiques.

El Consell Nacional ha homenatjat els exconsellers que estan empresonats, així com els que són a Brussel·les amb Puigdemont.