EL PROCÉS SOBIRANISTA

Forcadell i la Mesa del Parlament, davant el Suprem els dies 2 i 3 per rebel·lió

El Suprem investigarà per rebel·lió la presidenta de la Cambra i els altres cinc diputats catalans

L'alt tribunal afirma que es determinarà si el que hi va haver va ser conspiració

zentauroepp40704107 president of the catalan parliament carme forcadell attends 171030123710

zentauroepp40704107 president of the catalan parliament carme forcadell attends 171030123710 / JOSEP LAGO

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La Sala Penal del Tribunal Suprem investigarà i, si escau, jutjarà, per delictes de rebel·lió, sedició i malversació l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i cinc exmembres més de la Mesa de la Cambra contra els quals es va querellar la fiscalia per la seva actuació durant el procés independentista de Catalunya. Com va avançar aquest diari, el magistrat que instruirà les actuacions serà el magistrat Pablo Llarena, que ja ha dictat la seva primera providència, en què els cita a declarar tots sis els dies 2 i 3 de novembre. 

En un acte dictat per unanimitat, la Sala d'admissió, composta per cinc membres, assenyala a més que fa extensiva la seva competència, si l'instructor ho considera oportú, respecte de les causes penals actualment en tramitació al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i que es puguin referir a fets inescindibles dels que han sigut inicialment atribuïts als querellats.

Fora de Catalunya

El Suprem, en un acte del qual ha sigut ponent el president de la Sala Segona, Manuel Marchena, accepta la seva competència davant l'aforament que Forcadell i quatre querellats més mantenen per ser membres de la Diputació Permanent del Parlament, i davant el fet que, segons sosté la fiscalia, part dels fets imputats s'han produït fora de Catalunya.

“El caràcter plurisubjectiu del delicte de rebel·lió fa perfectament explicable, a l'hora de valorar la verdadera entitat de cadascuna de les aportacions individuals, un repartiment de tasques en què la coincidència en la finalitat que anima l'acció -la declaració d'independència de Catalunya- tolera contribucions fàctiques de signe molt diferent i, precisament per això, executades en diferents punts geogràfics”.

A més, assenyala que la rebel·lió adquireix una inqüestionable vocació territorial projectada sobre el conjunt de l'Estat. En la seva querella la fiscalia incloïa els efectes econòmics que s'han patit a tot Espanya.

Rebel·lió o conspiració per a la rebel·lió

Notícies relacionades

La Sala explica que el fiscal afirma l'existència d'un delicte de rebel·lió amb una extensa argumentació encaminada a justificar la concurrència de violència. Per l'alt tribunal, “serà al llarg de la instrucció quan els fets imputats, en vista de les diligències d'investigació acordades per l'instructor, confirmin o desmenteixin la seva realitat. I serà llavors quan es podrà precisar (…) si aquests actes són susceptibles d'integrar les exigències del tipus previst a l'article 472 del Codi Penal o, en canvi, han de ser subsumits als articles 477 i 17.1 del Codi Penal, que castiguen la conspiració per a la rebel·lió, delicte en què, per definició, els elements del tipus projectat no arriben a tenir realitat al no superar els conspiradors la fase pròpiament preparatòria”.

Els querellats, a part de Carme Forcadell, són els exmembres de la Mesa del Parlament Lluís Maria Corominas, Lluís Guinó, Anna Simó, Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet. Aquest últim no és membre de la Diputació Permanent del Parlament dissolt divendres passat, però la fiscalia el va incloure en la querella per entendre que la seva actuació està associada a la de la resta i el Suprem ho ha acceptat.